afbeelding versterkt wereldwijde spelen in klas dag

3 februari – Wereldwijde Spelen in de Klas Dag | Elmo | The Day The Music Died | Landelijke Pootaardappeldag | Wereld Hardop (voor)Lezen

Wereldwijde Spelen in de Klas Dag

De kinderen van tegenwoordig spelen veel minder dan hun ouders vroeger deden en echt veel minder dan hun grootouders. Bij kinderen die niet ongeremd mogen spelen zie je de creativiteit en empathie afnemen. Maar het ergste is dat je tegelijkertijd ziet dat angst, depressie en zelfmoord toeneemt. Wat blijkt? School is een deel van het probleem. De kinderen spenderen steeds meer tijd op school, moeten steeds beter presteren en zijn uren bezig met het maken van huiswerk. Er blijft geen tijd over om eens ff lekker te spelen. De broers Tim en Scott Bedley, beide leraar in Californië, onderkende dit probleem en in 2015 riepen zij 4 februari uit tot Global School Play Day.

In het eerste jaar deden meteen al meer dan 65.000 studenten mee. Vorig jaar waren het 563.283 studenten uit 75 landen. De organisatie legt de lat hoog voor dit jaar. Ze hopen 1.000.000 aanmeldingen binnen te krijgen.

Wereldwijde Spelen in de Klas Dag is meer dan alleen spelen

Het is een dag waarop erkent wordt dat kinderen (buiten)spelen nodig hebben. Zeker tijdens de covid-19-pandemie is het belangrijk dat kinderen zich kunnen ontspannen. Het online les krijgen of les krijgen van één van de ouders brengt spanningen met zich mee. Als je meegaat doen aan de Wereldwijde Spelen in de Klas Dag zorg er dan wel voor dat alle elektronische apparaten weg zijn. Idem dito voor speelgoed dat op batterijen loopt. Het kinderbrein dient gestimuleerd te worden om zelf iets te bedenken. Net zoals wij in de jaren ’60 en ’70 aangewezen waren op onze eigen vindingrijkheid en creativiteit.

Elmo is jarig: hiep hiep hoeraaa!

De altijd blije vriendelijke speelse rode Muppet van Sesamstraat wordt vandaag 3,5 jaar! Net zoals vorig jaar, dat jaar daarvoor en ga zo maar door, Elmo is en blijft altijd 3,5 jaar oud. Als we de leeftijd van Elmo zouden koppelen aan het jaar van zijn debuut, volgens Muppet-Wikia was dat in 1979, dan wordt Elmo vandaag 42 jaar. Andere bronnen beweren dat zijn eerste optreden in het jaar 1972 was, niet als de “volwassen” Elmo maar als “baby Muppet”.

Waarom heeft Elmo zulke grote ogen?

Dat komt omdat hij zo verzot is op wasabi, die bekende pittige smaakmaker uit de Japanse keuken. Wasabi is niet alleen lekker bij sushi, als je wasabi mengt met crème fraîche krijg je een overheerlijk dipsausje. Buiten dat wasabi lekker is, zit wasabi vol met antioxidanten. En die antioxidanten helpen bij het verminderen van het risico op kanker. Maar dan moet je wel de échte wasabi hebben en niet de “wasabipasta” uit die supermarkt-tubetjes. Daarin zit géén wasabi maar mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof.

The Day The Music Died

Op 3 februari 1959 stortte kort na 13.00 een vliegtuigje neer met aan boord drie legendarische rock ‘n’ roll-sterren; de 22-jarige Buddy Holly (Peggy Sue), de 28 jarige J.P. “The Big Bopper” Richardson (Chantilly Lace) en de 17-jarige Ritchie Valens (Donna). Hun dood sloeg wereldwijd in als een bom en sommige zagen het alsof er een einde kwam aan de rock and roll en haar muziek.

Don McLean: American Pie

Ook de toen 13-jarige Don McLean was geschokt door de plotselinge dood van zijn idool en muziekheld Buddy Holly. Twaalf jaar later (1971) brak Don McLean wereldwijd door met het lied “American Pie“, en het zal je niet verbazen dat de eerste 13 zinnen van het lied over Buddy Holly gaan. De laatste zin van deze 13 The day the music died wordt algemeen gebruikt om het abrupte tragische einde van de rock ‘n’ roll-sterren Buddy Holly, The Big Bopper en Ritchie Valens mee te beschrijven.

American Pie

A long, long time ago
I can still remember how that music used to make me smile
And I knew if I had my chance
That I could make those people dance
And maybe they’d be happy for a while

But February made me shiver
With every paper I’d deliver
Bad news on the doorstep
I couldn’t take one more step

I can’t remember if I cried
When I read about his widowed bride
But something touched me deep inside
The day the music died

Deze dagen hebben door covid-19 een andere invulling gekregen:

Deel dit bericht