3 februari – GedichtenBal | Elmo is jarig!

GedichtenBal

Vandaag is het alweer de laatste dag van de Poëzieweek 2016! Er staan nog wat belangrijke puntjes op de agenda, zoals de prijsuitreiking van de 7e editie van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Stadsschouwburg Amsterdam. Dat is de prijs voor het beste Nederlandstalige gedicht.

Tevens vindt vanavond in de Stadsschouwburg Amsterdam de uitreiking van de Awater Poëzieprijs plaats, dat is de jaarlijkse prijs van poëzietijdschrift Awater voor het beste dichtbundel uit 2015.

Dansen dansen dansen 🙂

Die prijsuitreikingen zijn natuurlijk maar “bijzaak”. De poëzieliefhebbers uit Nederland en Vlaanderen willen vanavond met de voetjes van de vloer tijdens het gratis toegankelijke GedichtenBal in De Balie Amsterdam
Er wordt niet alleen gedanst er zullen diverse schrijvers (m/v)  het podium betreden netzoals Lucky Fonz III, maar hij  zorgt voor een muzikale ode aan Stefan Hertmans.

Voor de Stadsdichter van Amsterdam Anna Enquist zit het er bijna op, na bijna twee jaar stadsdichter te zijn geweest breekt de tijd aan voor een nieuwe Stadsdichter. Hij of zij wordt tijdens het Gedichtenbal bekend gemaakt.

Elmo is jarig, hiep hiep hoeraaa!

De altijd blije vriendelijke speelse rode muppet van Sesamstraat wordt vandaag 3,5 jaar! Net zoals vorig jaar, dat jaar daarvoor en ga zo maar door, Elmo is en blijft altijd 3,5 jaar oud.
Als we de leeftijd van Elmo zouden koppelen aan het jaar van zijn debuut, volgens Muppet-Wikia was dat in 1979, dan wordt Elmo vandaag 37 jaar. Andere bronnen beweren dat zijn eerste optreden in het jaar 1972 was, niet als de “volwassen” Elmo maar als “baby muppet”.

Wasabi

Weet jij waarom Elmo zulke grote ogen heeft? Dat komt omdat hij zo verzot is op wasabi, de bekende pittige smaakmaker uit de Japanse keuken. Wasabi is niet alleen lekker bij sushi, als je wasabi mengt met crème fraîche krijg je een heerlijk dipsausje.

Buiten dat wasabi lekker is, zit wasabi vol met anti-oxidanten. En die anti-oxidanten helpen bij het verminderen van het risico op kanker. Maar dan moet je wel de échte wasabi hebben en niet de “wasabipasta” uit die supermarkt-tubetjes. Daarin zit géén wasabi maar  mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof.

Hoelang nog Sesamstraat?

Dat is een terechte vraag, hoelang nog? Per 1 januari 2016 kun je Sesamstraat niet meer zien op NPO1, het heeft ruimte moeten maken voor “Tijd voor MAX” van Omroep MAX. Eigenlijk ook wel logisch. Van de doelgroep van meer dan 550.000 3-5 jarige keken slechts 20.000 daarvan naar de avonduitzending van Sesamstraat.

En ja, de doelgroep van Omroep Max wordt allemaal maar groter en groter. De schatting is dat over drie jaar de helft van de Nederlandse bevolking ouder dan 50 is. Omroep Max gaat gouden tijden tegemoet, of groeien de kijkcijfers niet evenredig mee?

Sesamstraat kun je zien op het digitale themakanaal NPO Zappelin Xtra, ook via npo.nl en zappelin.nl.

.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.