29 juni – Dag van de Rail | Wereld Sclerodermie Dag | Internationale Modderdag

Dag van de Rail

In congrescentrum Media Plaza in de Jaarbeurs Utrecht wordt vandaag de 9e Nationale Conferentie “ Dag van de Rail ” georganiseerd. Een dag die specifiek bedoeld is voor mensen uit de railsector (personen- en goederenvervoer), zij gaan discussiëren over hoe belangrijk het spoor is en natuurlijk welke verbeterpunten er zijn. Want geloof me, die zijn er! Ben er zelfs heilig van overtuigd dat ze met gemak een hele week kunnen vullen. Volgend jaar dan de Week van de Rail? 😉

Wereld Sclerodermie Dag

Sclerodermie is een auto-immuunziekte die ernstige invaliditeit veroorzaakt en levensbedreigend kan zijn. Het meest kenmerkende is dat het bindweefsel verdikking en verlittekening veroorzaakt van de huid, spieren, gewrichten en inwendige organen; met name de maag, slokdarm, darmen, longen, het hart en/of de nieren. Sclerodermie treft één op de 10.000 Nederlanders.

Je hebt twee soorten sclerose:

  • Lokaal (Morphea of Scleroderma circumscriptum): alleen de huid is aangetast.
  • Systemisch (systemische sclerodermie of systemische sclerose): organen zijn aangetast.

Zoals bij veel ziektes kunnen de patiënten veel verschillende klachten en verschijnselen hebben maar ruim 90% van de patiënten heeft het fenomeen van Raynaud. Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt. De patiënten hebben vooral klachten als het koud is. Ze hebben gevoelloze, verkleurde vingers, tenen of neuspunt.

Thema 2016: Hand in Hand voor een betere toekomst

Wereldwijd worden er activiteiten georganiseerd op en rond World Scleroderma Day. Ook in Nederland wordt aandacht aan Wereld Scleroderma Dag besteed, helaas gebeurde dat al op 4 en 18 juni.

“Doe met ons mee en ga Hand in Hand” staat op de website worldsclerodermaday.org te lezen. Zij doen hiermee een oproep om vandaag een “hand in hand” foto op social media te plaatsen met de hashtag: #handinhand #scleroderma #worldsclerodermaday #WSD16.

Internationale Modderdag

Vorig jaar hebben 110.000 kinderen op maar liefst 2.400 verschillende locaties zoals de kinderopvang, basisscholen en natuurcentra (IVN), deelgenomen aan Modderdag. De verwachting is dat vandaag op zeker 3.000 locaties ongeveer 125.000 kinderen lekker de blubber induiken.

International Mud Day

Deze dag is in 2009 tijdens een congres bedacht door Gillian McAuliffe uit Australië en Bishnu Bhatta uit Nepal. Zij wilden een manier bedenken dat alle kinderen op de Aarde zich met elkaar verbonden zouden voelen…. de beste oplossing die zij konden bedenken was om de Aarde zelf te gebruiken. Wat vinden alle kinderen leuk ongeacht leeftijd, ras en religie? Juist, met water en zand spelen! En de bonus is dat als we onder de modder zitten we er allemaal hetzelfde uitzien. 😉

Je bent nooit te oud

Heerlijk buitenspelen en vies worden zonder dat je moeder boos wordt, dat was wat geweest toen ik klein was. Als jij nu denkt: “jammer dat ik geen kind meer ben”. Dan heb ik een enorme fijne mededeling voor je. Op 24 en 25 september kun je meedoen aan Mud Masters in Biddinghuizen, je hebt dus nog even tijd om je voor te bereiden. Klik hier voor meer informatie.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.