29 november – Int. dag van solidariteit met het Palestijnse volk | Eerste Zondag van de Advent | Herdenking Hannie Schaft | Sint Pannekoek

Eén dag voordat in Parijs de wereldleiders samenkomen om te praten over een belangrijke klimaatdeal zal vanmiddag om 12.45 de Klimaatparade van start gaan. Verzamelen vanaf 12.00 op het Museumplein in Amsterdam. Rond 15.00 zal de protestmars ook eindigen op het Museumpleim. Jack and The Weatherman zullen deze dag muzikaal afsluiten.

Internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk

Word jij ook zo moe van al die berichten over bomaanslagen, militair ingrijpen, terreuraanslagen in Israël, in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever? Over en weer zijn ze bezig om dood en verderf te zaaien. Waarom kunnen mensen niet gewoon vreedzaam met en naast elkaar leven? In plaats van solidair te zijn met wie dan ook ben ik vandaag, op de eerste zondag van advent, voor VREDE op aarde.

Want, zoals mijn moeder altijd zegt, waar twee vechten hebben twee schuld.

Eerste Zondag van de Advent

Vandaag is de eerste zondag van de Advent, het begin van een periode waarop men zich voorbereid op de komst (adventus) van de Heer Jezus Christus. De advent is vooral een periode van voorbereiding op de viering van Kerstmis, het geboortefeest van Jezus Christus.
De advent kent 4 zondagen, de eerste zondag van de advent staat in het teken van de verwachting van de tweede komst van de Heer aan het einde der tijden.

In sommige streken gebruikt men een Adventskalender en/of een Adventskrans. De Adventskalender is een kalender die voor elke dag een luikje heeft, als je zo’n luikje opent dan zit er vaak een kleinigheid in verstopt.
In een Adventskrans staan 4 kaarsen, zij staan symbool voor elke zondag van de adventperiode. In sommmige kringen is het traditie om de derde adventskaars een roze kleur te geven, dit als verwijzing naar de groeiende vreugde.

Hannie Schaft, het meisje met het rode haren.

In de aanwezigheid van haar verzetsvriendinnen Freddie en Truus Oversteegen zal vandaag in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem Hannie Schaft worden herdacht. Het wordt dit jaar een bijzonder, en éénmalig evenement, omdat het vandaag precies 70 jaar geleden is dat Hannie Schaft vanuit deze plek werd herbegraven.

Diverse solisten en het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap zullen de herdenking muzikaal omlijsten. Één van de sprekers is Sybrand Buma, Voorzitter van de Tweede Kamer fractie van het CDA zijn.

Het Herdenkingsprogramma begint om 13:00 uur. Inloop vanaf 12:00 uur. Aansluitend is een Stille Tocht naar het Kenaupark. De plechtigheid wordt met een kranslegging afgesloten.

Sint Pannekoek

De viering van Sint Pannekoek is een “ hele ouwe Rotterdamse traditie” volgens opa Gerrit Tromp. Je kent de familie Tromp vast wel, zal ze even voorstellen: opa Gerrit en vriendin Moeps, zoon Jan en schoondochter Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje.
Verder loopt er in huize Tromp nog de Rode Kater, Lotje de teckel en de Siamese poes Loedertje rond. En wie kent Jeroen niet, het vriendje van Catootje en natuurlijk nicht Hanna.

Dus volgens die hele oude Rotterdamse traditie vieren we vandaag Sint Pannekoek. Hoe doen we dat? Wanneer de vader des huizes thuis komt legt iedereen in het gezin een pannenkoek op hun hoofd en roept: “wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek”.

Ben jij ook zo dol op al die oude tradities? Ik wel. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.