28 september – Burendag | Dag van de Paddenstoel | Dag voor het Recht op Abortus | Appelplukdag | Landelijke Linkshandige Golfdag | Nacht van de Poëzie | Weekend van de Nederlandse Popmuziek | Dag van het Konijn | Dag tegen Hondsdolheid | Werelddovendag | Right to Know Day| Dag voor Universele Toegang tot Informatie

Burendag

In 2006 lanceerden Douwe Egberts een reclamecampagne die geïnspireerd was op de resultaten van een onderzoek dat uitwees dat 77% van de Nederlanders meer contact wilden met de buren. De makkelijkste manier om contact te leggen met je buren is om ze op de koffie te vragen, aldus Douwe Egberts. Dankzij het koffiebedrijf Douwe Egberts vieren wij Nederlanders jaarlijks op 4e zaterdag in september Burendag. Een mooie dag om ruzies bij te leggen!

Sinds 2008 is het Oranjefonds medeorganisator en samen stellen ze middelen beschikbaar om je eigen Burendag te organiseren. Wil je weten of er in jouw buurt ook iets wordt georganiseerd? Klik hier.

Dag van de Paddenstoel

Nee, de Dag van de Paddenstoel gaat niet over de weg wijzende paddenstoel van de ANWB. Ook al bestaat de ANWB paddenstoel dit jaar 100 jaar, dus zeker het vernoemen waard. Nee, het is vandaag de Europese dag van de Paddenstoel. Een jaarlijkse dag die altijd op de vierde zaterdag in september wordt gehouden. Het belangrijkste doel is ons te laten beseffen dat schimmels in ecosystemen en in ons dagelijks leven erg belangrijk zijn. Als je nu denkt:” Ho stop Gina, tis toch paddenstoelen dag, en jij hebt het over schimmels?” Klopt maar de paddenstoel is slechts het vruchtlichaam van veel schimmelsoorten. Wij zien van de schimmel alleen maar dat stukkie wat boven de grond uitsteekt. Het grootste deel zit onder de grond in de vorm van schimmeldraden.

Europese dag van de Paddenstoel

Het twintig jaar oude Duitse tijdschrift Der Tintling (De inktzwam) is de initiator voor de Europese Dag van de Paddenstoel. Dit is een tijdschrift voor (amateur)mycologen oftewel onderzoekers van schimmels. In Nederland heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging een zeer informatieve website. En zij roepen elk jaar de paddenstoel van het jaar uit. Dit jaar hebben zij de Heideknotszwam uitgeroepen tot Paddenstoel van het jaar 2019.

Internationale Dag voor het Recht op Abortus

De Internationale Dag voor het Recht op Abortus vraagt aandacht voor het recht van vrouwen om zelf te bepalen of, met wie en wanneer, zij kinderen krijgen. Dat deze dag nodig is wordt duidelijk als je weet dat in Europa meer dan 15 miljoen vrouwen geen toegang hebben tot legale en veilige abortus. En dat abortus in diverse lidstaten van de EU strafbaar.

Deze dag verdient zeker aandacht in ons land. Want zolang er nog (pseudo-intellectuele) personen rondlopen die tegen abortus zijn, is er nog een lange weg te gaan. Zeker als deze lid zijn van een politiek partij of erger nog de partijleider zijn. In Nederland is een vrouw géén staatseigendom zoals in The Handmaid’s Tale. Daarom moeten vrouwen de keuzevrijheid hebben om een zwangerschap te laten afbreken. Het is namelijk óns lichaam, dus wij mogen ermee doen wat we willen, en niemand anders.

Welke (inter)nationale dagen vallen er nog meer op 28 september?

Deel dit bericht