28 juli – Wereld Natuurbeschermingsdag | Wereld Hepatitis Dag

Wereld Natuurbeschermingsdag

We moeten ons eens realiseren dat wij de natuur nodig harder nodig hebben dan de natuur ons. Zonder de natuur zouden wij niet eens bestaan; van de lucht die we inademen tot aan de grondstoffen die we nodig hebben om producten te maken, alles wordt geleverd door de natuur.
Klaarblijkelijk zijn we ons daar niet van bewust want elke dag pleegt de mensheid doelbewust een aanslag op de natuurlijke bronnen van de aarde, alleen maar om de consumptiemaatschappij draaiende te houden. We plegen roofbouw op de natuur en vervuilen de aarde, kortom door onze manier van leven maken wij de natuur kapot. En zonder natuur is er géén leven op aarde mogelijk!

Om ons bewust te maken van ons destructief gedrag is de Wereld Natuurbeschermingsdag ( World Nature Conservation Day) door de Verenigde Naties (VN) in het leven geroepen.

Wat is hepatitis?

Hepatitis, of gewoon op zijn Nederlands gezegd leverontsteking, is een verzamelnaam voor ontstekingsverschijnselen van de lever. Deze ziekte is een sluipmoordenaar, de meeste mensen hebben nog eens niet in de gaten dat ze een leverontsteking hebben omdat de symptomen niet meteen merkbaar zijn. Vaak ben je dus te laat en is je lever al zwaar beschadigd op het moment dat je de diagnose te horen krijgt.

Hieronder zal ik de drie meest voorkomende hepatitis virussen kort onder de loep nemen. Voor uitgebreide informatie verwijs ik je graag naar de website van hepatitisinfo.nl, daar kun je alles terugvinden over de virussen en de gevolgen.

Hepatitis A

Het hepatitis A-virus wordt uitgescheiden via de ontlasting en komt daarom vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en mindere hygiënische omstandigheden. Maar ook persoonlijke hygiëne speelt een belangrijker rol.

Hoe kun je besmet raken met het hepatitis A-virus?

 • door het eten van ongekookte en besmette groenten of fruit, garnalen, schaal- of schelpdieren
 • via ontlasting, besmette toiletbril, spoelknop, kraan, deurkruk en lichtknop van het toilet
 • door seksueel contact

Hepatitis B

Hepatitis B geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De incubatietijd bedraagt 1 tot 6 maanden. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is dan kan dat leiden tot levercirrose, leverfalen en leverkanker.

Hepatitis B kan voorkomen worden door:

 • vaccinatie
 • veilig vrijen
 • vermijden van bloed-bloedcontact
 • niet een tandenborstel, scheermesje of scheerapparaat van een ander te gebruiken
 • geen naalden en spuiten van andere te gebruiken

Hepatitis C

Dit is één van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking en maar gelukkig zijn er medicijnen (injecties en pillen) om hepatitis C te behandelen. Hepatitis C is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker en leverfalen.

Hoe kun je bijvoorbeeld besmet worden met het hepatitis C-virus?

 • door bloedtransfusie
 • door tatoeages of piercings te laten zetten
 • door je te prikken aan gebruikte naalden
 • door onveilige seks

Informeer voordat je op vakantie gaat welke vaccinaties je nodig hebt. Ga wijs op reis en haal die vaccinatie!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.