28 augustus – Wereld Waterweek | I Have a Dream | Gronings Ontzet

Wereld Waterweek

World Water Week wordt georganiseerd door het Stockholm International Water Institute (SIWI). Wereld Water Week biedt een uniek forum voor de uitwisseling van standpunten, ervaringen en praktijken tussen de wetenschap, het bedrijfsleven, politiek en samenleving. Ongeveer 2.500 deskundigen, professionals, beleidsmakers en bedrijfsinnovatoren uit de hele wereld zijn deze week bij elkaar om ideeën uit te wisselen en om elkaar te stimuleren om tot een nieuwe manier van denken en oplossingen te komen.

28 augustus 1963

Wie kent niet de zin “I Have a Dream” die onderdeel was van de beroemde speech van dominee Martin Luther King. Deze woorden werden uitgesproken tijdens een vreedzame protestmars in Washington DC waar ongeveer 200.000 mensen aan deelnamen.

Mede door deze speech maar zeker door alle vreedzame protestacties sinds 1955 werd in 1964 de Civil Rights Act in de hele VS van kracht. De zwarten bevolking kreeg eindelijk, op papier, gelijke rechten. Pas eind jaren ’60 werd het apartheidssysteem (segregatie) in het Zuiden wettelijk beëindigd.

Gelijkwaardig samenleven van mensen van verschillende rassen, geaardheden, geloven en afkomsten blijkt tot aan de dag van vandaag vreselijk moeilijk te zijn. Dit is niet alleen in Amerika zo, kijk maar eens om je heen!

Gronings Ontzet in een notendop

In het jaar rampjaar 1672 werd op 28 augustus de belegering van de stad Groningen opgeheven na een beleg van amper een maand door de prins-bisschop van Münster, Bernhard von Galen ok wel bekend als “Bommen Berend” . De bijnaam van de prins-bisschop laat zich makkelijk verklaren, Bernhard von Galen heeft tijdens het Gronings beleg de stad met maar liefst zo’n 9.000 kanonschoten en 5.000 bommen (brandbommen en ‘stinkpotten‘) bestookt. En dat in 4 weken tijd!

Een niet te onderschatte rol bij het Gronings Ontzet heeft Carl von Rabenhaupt gespeeld, hij was de legercommandant van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij hielp de Groningers zich te verzetten tegen “Bommen Berend”.

Dit jaar is het Gronings Ontzet op zaterdag 27 augustus gevierd, omdat het vandaag zondag is.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.