28 augustus – Gronings Ontzet | I Have a Dream

Gronings Ontzet in een notendop

In het jaar rampjaar 1672 werd op 28 augustus de stad Groningen ontzet. Met andere woorden; de belegering van de stad Groningen werd na een beleg van amper een maand  opgeheven. Wie er verantwoordelijk was voor de belegering? Dat was de prins-bisschop van Münster, Bernhard von Galen aka “Bommen Berend”. Maar hij kon het niet alleen af, hij werd bijgestaan door Keulse troepen. De bijnaam van de prins-bisschop laat zich makkelijk verklaren, Bernhard von Galen heeft tijdens het Gronings beleg de stad met maar liefst zo’n 9.000 kanonschoten en 5.000 bommen (brandbommen en stinkpotten) bestookt.

Carl von Rabenhaupt

Een niet te onderschatte rol bij het Gronings Ontzet heeft de (ingehuurde) legercommandant van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Carl von Rabenhaupt (Bohemen) gespeeld. Hij hielp de Groningers zich te verzetten tegen “Bommen Berend”. Na vijf weken overheersing wist von Rabenhaupt Groningen op 28 augustus 1672 te bevrijden. En dat vieren de stadjers!

Waarom wordt er zo vaak gesproken over “het rampjaar 1672”?

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd in dat jaar aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De Engelsen en de Fransen hadden in het geheim een akkoord bereikt, het Verdrag van Dover (1670), om de Republiek te veroveren. De verdeling van de gebieden was al overeengekomen. Uit logistiek oogpunt werden de bisdommen Munster en Keulen gevraagd om deel te nemen.

De Republiek was niet goed voorbereid op een oorlog, er heerste grote verdeeldheid tussen de ‘prinsgezinde’ en ‘staatsgezinde’. Wel had de Republiek een sterke vloot maar een zwak leger. Net zoals nu hadden ze beter meer geld in een sterke landmacht moeten stoppen.

De stadjers vieren het Gronings Ontzet

De stad bruist van de activiteiten vandaag, eigenlijk vieren de stadjers al vanaf de 21e feest maar vandaag is de dag van het officiële gedeelte. Vanaf 8.20 uur beginnen de plechtigheden bij de buste van Carl von Rabenhaupt, er worden kransen gelegd, presentatie gehouden van een gevonden bom uit 1672 en natuurlijk wordt als sluitstuk het Grönnens laid gezongen. En daarna kan het feest beginnen! Voor het complete overzicht, klik hier.

Code Rood

Vandaag zal er in Groningen ook een grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheidsactie zijn. De actievoerders zijn duidelijk: de gaskraan moet dicht en alle aardbevingsschade moet worden vergoed. En ik geef ze géén ongelijk.

Dominee Martin Luther King

Wie kent niet de zin “I Have a Dream”? Deze woorden waren onderdeel van dé speech die Martin Luther King hield tijdens een vreedzame protestmars op 28 augustus 1963 in Washington DC voor ongeveer 200.000 mensen. Mede door deze speech maar zeker door alle vreedzame protestacties sinds 1955 werd in 1964 de Civil Rights Act in de hele VS van kracht. De zwarte bevolking kreeg eindelijk, op papier dan, gelijke rechten. Pas eind jaren ’60 werd het apartheidssysteem (segregatie) in het Zuiden wettelijk beëindigd.

Helaas blijkt het gelijkwaardig samenleven van mensen van verschillende rassen, geaardheden en geloven tot aan de dag van vandaag vreselijk moeilijk te zijn. Raciale verdeeldheid blijft bestaan, en niet alleen in Amerika zo. Kijk maar eens goed om je heen!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.