27 augustus – Internationale Dag van Cosplay | Wereld Steen Schaar Papier Dag

Internationale Dag van Cosplay

De Internationale Dag van de Cosplay wordt volgens de één elk jaar op 27 augustus gevierd en volgens de ander altijd in het laatste weekend van augustus. Bij de één ben ik een dag (of twee) te laat en bij de ander niet. Het zij zo. Tijdens International Cosplay Day worden in ieder geval wereldwijd veel activiteiten georganiseerd: cosplay wedstrijden, feesten en conventies. De oorsprong van het woord cosplay komt van “costume” (vermomming) en “play” (spel). Hartstikke leuk allemaal, maar wat is in hemelsnaam “cosplay”?

Definitie van Cosplay

Cosplay (コスプレ, kosupure) is een vorm van performance art waarbij mensen (cosplayers) personages, ideeën of objecten uit stripboeken, animaties, manga, films, series of computerspelpersonage uitbeelden met behulp van (vaak zelfgemaakte) kostuums, rollenspel en accessoires. Je komt ze tegen bij speciale cosplay evenementen. Dus als je ooit in de bus zit met Spiderman of Black Cat dan weet je dat er een cosplay conventie in de buurt is. Je kunt er ook naar op zoek, klik hier voor een overzicht. Oh, en als je denkt dat dit echt iets van de laatste jaren is dan zit je goed fout!

Hoe het allemaal begon

Tijdens de allereerste World Science Fiction Conventie (Worldcon) in 1939 verschenen de sciencefiction schrijver Forrest J. Ackerman en zijn vriendin Myrtle R. Douglas (“Morojo”) in zelf ontworpen en genaaide kostuums op de conventie: dit wordt beschouwd als voorloper van cosplay.

Wereld Steen Schaar Papier Dag

Wellicht beter bekend onder de Engelse naam van het spelletje Rock Scissors Paper. Maar ondanks de naam is het niet een spel dat van origine uit het Verenigd Koninkrijk of uit de Verenigde Staten komt. De eerste bekende schriftelijke vermelding van het spel staat te lezen in Wuzazu, een boek geschreven door de Chinese schrijver Zhaozhi Xie (ca. 1600 na Christus). Hij schreef dat het spel terug te voeren was naar de Chinese Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 na Christus). In de achttiende eeuw duikt het op in Japan. Doordat Japan aan het begin van de 20e eeuw meer contact kreeg met het Westen werd het spel ook hier bekend.

Rock Scissors Paper

In 1924 verscheen in de Britse krant “The Times” een artikel waarin het traditionele Italiaanse handspel “morra” werd omschreven. Een lezer van de krant merkte op dat “morra” gelijkenissen vertoonde met het mediterraanse spel “zot” of “zhot”. Een andere lezer schreef vervolgens aan de krant dat het beschreven handspel het Japanse handspel “Jan-ken” moest zijn die hij/zij vaak had gezien toen hij/zij in Japan verbleef.

“Jan-ken” maakt gebruik van de drie Japanse handgebaren voor steen, papier en schaar. De Engelstalige naam is ontleend aan een vertaling van de namen van de drie Japanse handgebaren voor steen, papier en schaar.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.