27 januari – Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust | Nationale Voorleesdagen

De boodschap van vandaag is wees tolerant en verdraagzaam. Respecteer en waardeer elkaar. Geef radicalen, ongeacht tot welke groepering ze behoren, niet de kans om het zaadje van de haat te planten in je hart.
Leer van de geschiedenis!

Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

Vandaag is het 71 jaar geleden dat het concentratie-en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd door de legereenheid “Eerste Oekraïense Front” van het Rode Leger. Deze legereenheid bestond uit Russen, niet uit soldaten uit Oekraïne zoals sommige foutievelijk aannemen. De legereenheid “Eerste Oekraïense Front” dankt zijn naam aan het feit dat zij eerst Oekraïne hadden bevrijd voordat ze oprukten naar Auschwitz.

Alle slachtoffers

Vandaag herdenken we niet enkel de slachtoffers van de Holocaust uit de Tweede Wereldoorlog, vandaag herdenken we alle slachtoffers van genociden. Genocide vond ook al plaats voor de Tweede Wereldoorlog, denk daarbij aan de Namibische genocide, de Armeense genocide en de Holodomor. De nog vers in het geheugen liggende genocide na WOII zijn voorgekomen in Cambodja, tijdens de Oorlogen in Joegoslavië maar ook in Rwanda, Burundi en Dafur.

Draag een keppel

De Europese Coalitie voor Israël (EC4I) heeft zich aangesloten bij de “draag een keppel” campagne. Doel van deze campagne is om meer aandacht te vragen voor het opkomend antisemitisme in Europa.
De #wearakippah campagne loopt tot en met de 31ste. Voor meer info, klik hier.

Ter nagedachtenis

Wat ik tegengekomen ben is dat vandaag in Baarn een gedenkteken met een plaquette wordt onthuld ter nagedachtenis aan de Baarnse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in diverse concentratie-en vernietigingskamp zijn omgebracht. Locatie: Stationsplein in Baarn nabij het bevrijdingsmonument In Oss wordt vanmiddag een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan alle omgekomen Joodse leerlingen van het Titus Brandsmalyceum. Locatie: Titus Brandsmalyceum, locatie van Het Hooghuis

Nationale Voorleesdagen van 27 januari t/m 6 februari

De start van de Nationale Voorleesdagen is traditiegetrouw het Voorleesontbijt op basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen of bibliotheken. Basisschool De Ladder in Maarn krijgt hoog bezoek! Prinses Laurentien komt voorlezen uit het Prentenboek van 2016 We hebben er een geitje bij!  geschreven door Marjet Huiberts en geïllustreerd door Iris Deppe (voor kinderen uit groep 1 en 2).

Voorleesontbijt

Niet alleen prinses Laurentien gaat voorlezen, diverse bekende Nederlanders zoals bijvoorbeeld Annechien Steenhuizen (nieuwslezeres acht journaal ) en Jetty Mathurin ( cabaretière, presentatrice, actrice, columniste ) maar ook schrijvers, burgemeesters, opa’s en oma’s, ouders, lokale beroemdheden en noem maar op. Half Nederland zit deze ochtend op school, al dan niet in pyjama, voor te lezen uit het Prentenboek van 2016.

Zet alvast in de agenda: op 9 februari wordt in het kader van het Jaar van het Boek een literaire benefietavond gehouden voor vluchtelingenkinderen. Klik hier voor meer informatie.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.