26 januari – Wereld Douanedag | Australia Day | Wereld Milieu Educatie Dag

Wereld Douanedag

Jaarlijks wordt door het secretariaat van de Werelddouaneorganisatie (WDO) of World Customs Organization (WCO) een relevant thema en slogan gekozen voor World Customs Day. De slogan voor Wereld Douanedag 2019 is: “SMART borders for seamless Trade, Travel and Transport.” SMART is een acroniem voor Secure Measurable Automated Risk-Management Technology. Oftewel veilig, meetbaar, geautomatiseerd, risicomanagement en technologie. In ieder geval de WDO-leden worden aangemoedigd om te kijken hoe zij, ondanks een grote toename van personen, grensoverschrijdend verkeer van goederen en vervoermiddelen toch voor een vlotte afhandeling van de douanecontroles kunnen blijven zorgen gebaseerd op het SMART-principe.

Deal or no deal, that’s the question

De vraag die alle importeurs en exporteurs van en in het Verenigd Koninkrijk bezighouden is: is de douane volledig voorbereid op een (harde) Brexit? Is er genoeg goed opgeleid personeel? Is er genoeg materieel? Want laten we eerlijk zijn, de datum van 29 maart nadert met rassen schreden. Heel eerlijk gezegd, ik houd mijn hart vast. Ik wil geen doemdenker zijn maar ik voorzie toch problemen. Is het niet aan deze kant van het Kanaal dan wel aan de andere kant van het Kanaal.

Australia Day

Op Australia Day herdenken de “Aussies” dat kapitein Phillip de eerste man was die de Britse vlag hees in Sydney en dat de eerste Europeanen naar Australië kwamen. We laten maar even in het midden wat de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, daar van dachten toen ze beseften dat kraaltjes en spiegeltjes toch niet zo’n goede ruil waren als dat ze dachten. Qua beleving kun je Australia Day vergelijken met Koningsdag hier.

Wereld Milieu Educatie Dag

Sinds 1973 wordt op 26 januari ruimte in de agenda gemaakt voor International Environmental Education Day. De Wereld Milieu Educatie Dag kun je als een logisch verlengstuk van de uit 1972 stammende Verklaring van de Conferentie van de Verenigde Naties inzake het Leefmilieu zien. In deze Verklaring wordt aangegeven dat het belangrijk is om vastgestelde criteria en gemeenschappelijke basisprincipes voorhanden te hebben voor het behoud en verbetering van het milieu. Een verklaring alleen is niet genoeg, educatie is noodzakelijk.

Milieu educatie

Het uiteindelijke doel van deze dag, maar überhaupt van milieu educatie is, om een ieder duidelijk te maken dat het bestrijden van milieuproblemen een dynamisch proces is op zowel mondiaal als lokaal niveau. Door onderricht wordt men zich hopelijk meer bewust van het feit dat alle menselijke activiteiten invloed hebben op onze leefomgeving maar ook op leefomgeving van de toekomstige generaties. De kwaliteit van ons leven en van de toekomstige generaties hangt af van onze wil om duurzame activiteiten te ontwikkelen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.