26 december – Herdenking Tsunami | 2e Kerstdag

Herdenking Tsunami

De tsunami van 2004 werd veroorzaakt door een zeebeving die aan ongeveer 230.000 mensen het leven heeft gekost. Van hen kwamen er 36 uit Nederland. In Indonesië, Sri Lanka, India (vooral Tamil Nadu) en Thailand vielen verreweg de meeste slachtoffers. We zijn nu 14 jaar verder en deze ramp wordt vandaag stilletjes herdacht.

Laten we ook stil staan bij de slachtoffers van de twee recentelijke tsunami’s: in Sulawesi (september) en West-Java en Zuid-Sumatra (december). En tijdens de herdenking mag je ook de slachtoffers op de Mentawai eilanden bij Sumatra uit 2010 en die van Java uit 2006 niet vergeten. Überhaupt is Indonesië deze eeuw al een flink aantal malen getroffen door natuurrampen zoals zware aardbevingen die gezamenlijk vele duizenden mensen het leven kostte.

Tweede Kerstdag

Vandaag is het 2e Kerstdag of Boxing Day zoals ze in de landen van het Gemenebest de 2e Kerstdag noemen. Boxing Day ontleent zijn naam aan vroegere tijden, de rijke mensen deden voor de minderbedeelden en hun dienstpersoneel een presentje in een kerstkist (box) omdat ze op 1e Kerstdag gewoon moesten werken. Deze box werd op 2e Kerstdag geopend en kreeg het personeel vrij om familie te bezoeken. Op Boxing Day waren ook de traditionele vossenjachten. Andere sporten zoals voetbal, rugby en paardenraces zijn hiervoor in de plaats gekomen.

Waarom vieren wij eigenlijk Tweede Kerstdag?

In veel landen is Tweede Kerstdag net zoals in Nederland een extra officiële feestdag maar in de VS kennen ze dit bijvoorbeeld niet. Kan je het nog sterker vertellen, tot aan 1773 hadden we onder invloed van het christendom nog een Derde én Vierde Kerstdag. Op Derde Kerstdag werd de apostel Johannes herdacht, de heilige van de vriendschap. En Vierde Kerstdag was een kinderfeest: kinderen werden een dag de baas. In 1964 werden de twee overgebleven kerstdagen officiële vrije dagen. Tenminste voor alle Nederlanders, in België is alleen Eerste Kerstdag een officiële feestdag.

Naar de meubelboulevard of toch maar de outlet?

Na verplicht 1e Kerstdag binnen te hebben gezeten trekt Nederland er op 2e Kerstdag massaal op uit. Ongeacht het weer gaat het gros als makke schaapjes naar één van de vele meubelboulevards of naar de outlets. Er zijn legio alternatieven te vinden die leuk zijn voor het gehele gezin, wat dacht je bijvoorbeeld hiervan:

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Ongeacht waar je vandaag naar toe gaat, houdt er rekening mee dat de kerstdagen niet alleen maar onbezorgde vrolijke dagen zijn. Er zijn namelijk mensen die juist met deze dagen overuren draaien. De inbrekers! Het aantal inbraken ligt rond kerst beduidend hoger dan normaal. Favoriete tijd: tussen 18.00 uur en 21.00 uur. Dieven weten ook donders goed dat het gros van de Nederlanders dan niet thuis is. Mensen zitten dan bij vrienden of familie aan het diner. De kerstdagen zijn het paradijs voor het inbrekersgilde. Vooral studenten moeten oppassen. Veel inbrekers komen uit de buurt en weten dat de studenten het liefst kerst thuis vieren.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.