25 december – Eerste Kerstdag | Top 2000

Eerste Kerstdag

We vieren op Eerste Kerstdag….tja wat vieren we eigenlijk op Eerste Kerstdag? Niet de geboorte van Jezus want de Bijbel noemt geen specifieke datum voor de geboorte van Jezus. Wanneer is Jezus dan geboren? De Bijbel geeft geen direct antwoord op die vraag. Wel worden er twee details over zijn geboorte genoemd waaruit geconcludeerd kan worden dat hij niet op 25 december werd geboren.

Wat zijn dan die twee details?

  • Caesar Augustus gaf de opdracht aan zijn onderdanen dat ze zich moesten laten inschrijven in zijn/haar eigen stad. Dat kon betekenen dat sommige een reis van meer dan een week moesten maken. Om zijn onderdanen niet nog meer te irriteren zou hij dat bevel nooit hebben gegeven in de wintermaanden.
  • Lucas vermeldt dat de herders, in het open veld, gedurende de nacht hun kudde bewaakten. Dus dat zou dan niet tijdens de winter periode zijn. Want het gras was dan schaars en er dreigden dan regen en kou waardoor de schapen niet langer buiten konden blijven, ze moesten dan onderdak hebben. Daarom is 25 december meer dan waarschijnlijk niet de juiste datum.

Maar wanneer is Jezus dan wel geboren?

Bij de opkomst van het christendom is het altijd onzeker geweest op welke datum Jezus precies geboren is. Op de site van het Vaticaan staat al jaren dat dit niet exact bekend is maar dat dit naar alle waarschijnlijkheid in de maand april, of mei is in jaar 7, of 9 voor de jaartelling. Andere bronnen vermelden dat Christus is geboren rond 1 oktober van het jaar 2 v.Chr.

Waarom vieren we kerst op 25 december?

Voordat er in Europa kerst werd gevierd, werden er feesten gehouden om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was. Germaanse volkeren uit het noorden van Europa vierden op 21 december de zogenaamde joelfeesten. Bij dit feest werden bomen in huis geplaatst en werden er vreugdevuren van hout gestookt.
Heidenen in Rome vierden rond 21 december een feest ter ere van Saturnus, de zogenaamde Saturnaliën. En ook de Romeinen kenden een feest om te vieren dat de langste nacht voorbij was. Dit feest heette de Dies Natalis Solis Invicti en dat feest was gewijd aan de zonnegod Sol Invictis, de overwinnende zon, die na een donkere periode weer aan z’n opmars begon. Daarnaast vierden de aanhangers van de Perzische god Mithra de geboorte van hun god op 25 december.

Pas in de vierde eeuw werd 25 december door de christelijke kerk officieel vastgelegd als geboortedatum van Christus, dit om een tegenwicht te bieden aan de heidense midwinterfeesten.

Top 2000

Na het radio journaal van 09.00 begint dan eindelijk de Top 2000. Wat een heerlijkheid, tot en met oudejaarsavond 00.00 worden op NPO Radio 2 non-stop de beste 2000 nummers uitgezonden. Niet samengesteld door Dj’s maar gewoon door jou en mij. Ik ga in ieder geval weer genieten!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.