afbeelding versterkt painted dog day

26 augustus – Wereld Painted Dog Dag | Wereld Hausa-dag | Maastricht Preuvenemint

Foto van banner is afkomstig van Waterberg Wild Dogs

Wereld Painted Dog Dag

Tot welk ras behoort de painted dog? Is het een hyena of een wilde hond? De painted dog (Afrikaanse wilde hond) stamt niet af van wolven en ze zijn ook niet nauw verwant aan de hyena. De painted dog behoort tot de wilde hondachtigen uit de orde der roofdieren. Alhoewel ze veel lijkt op een hond, zijn de twee geen verwanten. De gedomesticeerde hond is meer verwant aan de wolf dan aan de Afrikaanse wilde hond. De wetenschappelijke naam voor de painted dog is Lycaon pictus.

Hoe herken je de painted dog?

De painted dog, ook wel de jachthond of Afrikaans wilde hond genoemd, heeft een kleurrijke, vlekkerige vacht; grote vleermuisachtige oren; en een pluimstaart met een witte punt die als vlag kan dienen om de roedel in contact te houden tijdens het jagen. Geen twee wilde honden zijn precies hetzelfde gemarkeerd, waardoor het gemakkelijk is om individuen te identificeren.

Helaas wordt dit unieke dier met veel bedreigingen geconfronteerd. Waarbij menselijke activiteiten, de beschikbaarheid van prooien, infectieziekten, en versnippering van leefgebieden, de oorzaak zijn. De Afrikaanse wilde hond staat sinds 1990 op de lijst van bedreigde diersoorten en de soort kan binnenkort worden vermeld als ernstig bedreigd. De populatie Afrikaanse wilde honden was twee decennia geleden bijna 600.000. Nu wordt hun aantal geschat op ongeveer 1.400 volwassen exemplaren. Natuurlijk is de mens de grootste bedreiging. Is het niet dat ze worden aangereden of omkomen door stroperij, dan is het wel door de versnippering van hun leefgebied. Op World Painted Dog Day krijgt dit unieke dier de aandacht die zij verdient.

Wetenswaardigheden over de Afrikaanse wilde hond

  • de Afrikaanse wilde hond heeft een sterke, herkenbare geur
  • zij jagen in groepen, dat maakt hen zo succesvol
  • tijdens het eten tolereren ze aaseters behalve hyena’s
  • 5 km lang kunnen ze een gelijkmatig tempo van 48 km/u volhouden (topsnelheid ligt op 60 km/u)
  • elke Afrikaanse wilde hond heeft een eigen, uniek vlekkenpatroon
  • ze blaffen niet

Wereld Hausa-dag

Weer een nieuw woord voor me: Hausa. Ben op zoek gegaan naar de betekenis hiervan. Wat is Hausa? Hausa is de naam voor een bevolkingsgroep maar ook voor een taal. Het Hausa is een Tsjadische taal die onder de Afro-Aziatische taalfamilie valt. Er zijn ongeveer 39 miljoen sprekers van deze taal; 24 miljoen mensen spreken deze taal als moedertaal (eerste taal) en 15 miljoen als tweede taal. Hausa is alleen een officiële taal in Nigeria.

Wist je dat in Nigeria meer dan 520 levende talen zijn? Maar dankzij de periode dat Nigeria een Britse kolonie was is de officiële voertaal Engels. Daardoor is Engels meteen de meest gesproken taal in Nigeria, gevolgd door Hausa, Yoruba Ibo en Fulfulde. Een kennisquiz feitje: Hausa staat op plaats 36 van de meest gesproken talen in de wereld. Ter vergelijking: Nederland staat op plaats 56.

Onderstaand evenement is slachtoffer van de COVID-19-pandemie:

Maastricht Preuvenemint (→ afgelast)

Deel dit bericht