26 april – Wereld IE-dag | Koningsnacht

Wereld IE-dag (Intellectueel Eigendom)

De Werelddag van het Intellectuele Eigendom (IE-dag) is een dag om stil te staan bij welke rol intellectuele eigendomsrechten (octrooien, merken, industriële ontwerpen, auteursrechten) spelen bij het stimuleren van innovatie en creativiteit.

Maar wat houdt Intellectueel Eigendom in? Intellectueel Eigendom is de verzamelnaam voor rechten op alle intellectuele creaties, zoals muziek, merken, vormgeving, uitvindingen, games, software, teksten en foto’s. Een creatie kan door meerdere rechten tegelijkertijd worden beschermd. De bekendste IE-rechten zijn het merkenrecht, het auteursrecht en het octrooirecht.

“Digital Creativity: Culture Reimagined”

Dit jaar staat de IE-dag in het teken van hoe we in de toekomst, in het digitale tijdperk de huidige creatieve cultuur in stand kunnen houden. Hoe en waarmee gaan we creëren, hoe verkrijgen we toegang tot, hoe krijgen we de financiering rond? Kan een flexibel systeem van IE-rechten er voor zorgen dat kunstenaars en de creatieve industrie loon naar werken krijgen zodat ze in alle vrijheid kunnen blijven creëren.

Wereldwijd worden er activiteiten georganiseerd, ook in de rond om ons heen liggende landen. Wat is er in Nederland te doen? Geen idee.

Wat te doen op Koningsnacht?

Niet alle vrijmarkten beginnen op Koningsdag, in diverse plaatsen begint de vrijmarkt op 26 april en sommige gaan door tot de volgende dag, de 24-uurs vrijmarkt. Zoals in Bergen op Zoom, aanvang 26 april om 17.00 tot 27 april 17.00. Zo ook Utrecht, aanvang 26 april om 18.00 tot 27 april 18.00. In Terneuzen begint de vrijmarkt vandaag om 21.00 en eindigt op Koningsdag om 12.00. Eveneens zijn er plaatsen waar een rommelmarkt gecombineerd wordt met een vrijmarkt, in Grathem en Meerssen bijvoorbeeld.

Natuurlijk zijn er ook weer de speciale “kindervrijmarkten”. Zoals de naam al aangeeft mogen alleen kinderen hun spulletjes verkopen; alles behalve eten, snoep en drinken.

Feesten en Festivals

Houd je van Dance? Dan ga je natuurlijk naar Absolutely ‪Kingsnight in Enschede. Met méér dan 15.000 bezoekers één van de grootste oranje feesten van ons land! Natuurlijk kom je in het oranje gekleed naar dit gratis festival op het Van Heekplein in Enschede. Niemand minder dan Billy The Kit, Dirtcaps, DYNA, La Fuente, Robbá Rovega vs Marc Vano en MC Marboo zullen gegarandeerd voor muzikaal spektakel gaan zorgen vanavond.

Meer info over andere feesten en festivals vind je op website van koningsdag27april.info maar ook bij de VVV-kantoren en in de lokale en landelijke kranten. En natuurlijk op Facebook en Twitter! 🙂

Veel plezier vanavond en morgen gezond weer op om Koningsdag te vieren.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.