25 april – Wereld Pinguïn Dag | Wereld Malaria Dag | Red Hat Society Dag

Wereld Pinguïn Dag

Laten we beginnen om een veelvoorkomend misverstand over pinguïns op te helderen. Pinguïns komen niet alleen op Antarctica voor! Het klopt dat ze niet op de Noordpool rond waggelen maar ze zijn zeer zeker wel aanwezig in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Op de Galapagoseilanden worden ze zelfs tot aan de evenaar aangetroffen.

Hoe vier je Pinguïn Dag?

​Je hoeft vandaag echt niet verkleed als een pinguïn naar je werk of school te gaan of de hele dag te lopen als een pinguïn, tenzij je dat echt graag wilt. Je kan natuurlijk de dierentuin een bezoekje brengen of een film met en/of over pinguïns kijken. Ik heb een top 5 voor je:

  • Happy Feet
  • Mr Popper’s Pinguïns
  • Mars van de Pinguïns
  • Surf’s Up
  • De Pinguïns van Madagaskar

Wereld Malaria Dag: “End malaria for good”

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in ons lichaam terecht komen, voor de mens bestaan er vijf soorten malaria parasieten. Wat de parasiet als eerste gaat doen is zich in de lever nestelen en daarna in de rode bloedcellen. Tijdens een malaria infectie verandert de parasiet voortdurend en dat maakt het voor ons afweersysteem zo lastig om de parasiet te herkennen en te doden.

Malaria-infectie

Wees tijdens en na je vakantie altijd alert op zogenaamde “griep-verschijnselen” want dat kan een voorbode zijn van een malaria-infectie. Het verraderlijke aan een malaria-infectie is dat je zelfs maanden later er ziek van kan worden. Mijn advies: voordat je op reis gaat zorg dat je tijdig informatie inwint en ga langs bij bijvoorbeeld de GGD, de TravelDoctor of Thuisvaccinatie voor informatie, adviezen.

Malaria risicogebieden

Wat natuurlijk ontzettend belangrijk is dat alle maatregelen die tot nu toe zijn getroffen in de malaria risicogebieden moeten blijven doorgaan want hierdoor is het aantal malariasterfgevallen drastisch gedaald ten opzichte van 2000, wereldwijd gezien met 47% en in de Afrikaanse regio met 54%. Dit volgens de cijfers van de World Health Organisation.

Red Hat Society Dag

When I am an old woman I shall wear purple

With a red hat that doesn’t go and doesn’t suit me.”

Dat zijn de beginregels van het gedicht “Warning” van Jenny Joseph, dat gaat over het rebels ouder worden. Dit gedicht was de inspiratiebron voor het ontstaan van de Red Hat Society in Amerika in 1998. Het is een organisatie voor vrouwen van boven de 50 jaar wiens doel in het leven is om plezier te maken en het karakteristieke van een Red Hatter is het dragen van een rode hoed en paarse kleding.

In 2005 is de Red Hat Society in Nederland ontstaan. Wil je meer informatie? Klik hier.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.