25 september – Haagse Internationale Open Dag | Nationale Vitaliteitsdag | Internationale Ataxie Dag | Wereld Droom Dag

Haagse Internationale Open Dag

Wereldwijd ziet men Den Haag als de stad van Vrede en Recht. In onze hofstad werken diverse internationale organisaties zoals het Joegoslavië Tribunaal, Internationaal Strafhof, UNICEF en de Organisatie voor Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Vandaag heb je de mogelijkheid om deze instellingen te bezoeken. Helaas is het niet meer mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding. Wel kun je bijvoorbeeld Het Joegoslavië Tribunaal, Internationaal Strafhof en Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht wel bezoeken. Schrijf deze dag in je agenda zodat je volgend op tijd bent om je in te schrijven!

De Haagse Internationale Open Dag is een onderdeel van het Just Peace Festival (21-25 september).

Nationale Vitaliteitsdag

De vraag die ik mezelf stel op deze dag is: hoe word en blijf ik vitaal? Als ik naar mijn ouders kijk, vader van 85 en moeder van 79, dan hoop ik dat ik op hun leeftijd nog zo vitaal ben. Mijn moeder gaat elke maandag naar de gymnastiekles, op dinsdag naar zangles, op donderdag gaat ze naar haar koor toe en regelmatig gaat ze naar extra koorrepetities in aanloop van een uitvoering. Daarnaast doet ze het huishouden nog zelf! Mijn vader gaat iedere week naar petanque en speelt bridge in clubverband. Zo nu en dan een wandeling gebeurt ook nog. In mijn ogen zijn zij het sprankelende voorbeeld van hoe ik oud wil worden. Vitaal, midden in het leven en actief!

Internationale Ataxie Voorlichtingsdag

Op de Ataxie Voorlichtingsdag wil men mensen voorlichten over wat ataxie is en waarom het belangrijk is om te begrijpen wat deze aandoening met iemand doet. Verder denkt men dat als mensen begrijpen wat ataxie is dat er meer geld vrijkomt voor onderzoek, en onderzoek is hard nodig om een remedie te vinden. Kijk voor meer info op ataxie.nl.

Wat is ataxie?

Ataxie is een coördinatiestoornis die meestal wordt veroorzaakt een ziekte van de kleine hersenen (= cerebellum). De coördinatiestoornis komt tot uiting als verstoring van de willekeurige motoriek. Veel voorkomende problemen zijn een onzeker looppatroon (als een ‘dronkenman’), onduidelijk spreken (‘dronkenmanspraak’), misgrijpen, trillen van de handen en dubbelzien. Als de ataxie ernstig is kunnen mensen gaan vallen en zich verslikken. Afhankelijk van de oorzaak van de cerebellaire ataxie kunnen er nog andere neurologische verschijnselen optreden.

Wereld Droom Dag

World Dream Day is een dag waarop we stilstaan bij de rol die dromen in ons leven spelen maar nog belangrijker, het is een dag waarop we wereldwijd hoop in de harten van de mensen planten.

De gedachte en het doel achter deze dag is om alle “dromers” te inspireren en te stimuleren om op de bres te staan voor een rechtvaardiger wereld.

Schrijf je droom op en zet het op Facebook, Twitter of Instagram. Gebruik #dreameffect

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.