24 september – Nationale St. Joost-dag | Burendag | Nationale Dag van de Materiaalman | Landelijke Appelplukdag | Nationale Wijnweek | Europese Dag van de Paddenstoel | Werelddovendag | Internationale Dag van het Konijn

Nationale St. Joost-dag

Waarom het volgens Wikipedia vandaag St. Joost-dag is? Joost mag het weten ik kom er niet achter in ieder geval. Wat ik wel kon vinden is dat Sint Joost kan verwijzen naar de heilige Judocus, die volgens de overleveringen prins, kluizenaar en pelgrim was. “Hij is patroon van de pelgrims, schippers, bakkers, blinden en pesthuizen”, aldus heiligen.net. En als iemand het kan weten dan zijn zij het wel.

Burendag

Buren, soms ook reden voor oorlog maar niet vandaag! Voor de 11e keer wordt Burendag gevierd. Het ooit kleinschalig begonnen evenement is nu uitgegroeid tot een feest waaraan bijna 1 miljoen mensen meedoen. Wil je weten of er in jouw buurt ook iets wordt georganiseerd? Klik hier.

Nationale Dag van de Materiaalman

Sinds 2014 is de Nationale Dag van de Materiaalman door Sjoerd Mossou in het leven geroepen. Sjoerd heeft gelijk om een dag in het leven te roepen voor de vaak onzichtbare en onmisbare kracht bij een team. Omdat deze stille kracht zowel een man als een vrouw kan zijn en de naam “materiaalman” overkomt als dat alleen een man materiaalman kan zijn heb ik vorig jaar een pleidooi gehouden om “en Materiaalvrouw” toe te voegen aan de dag. Ik ben van gedachte veranderd, wat vind je van: Nationale Dag van de Materiaalbeheerder. Dekt de lading perfect toch, of niet Sjoerd?

Landelijke Appelplukdag

Als een fruitteler vandaag tegen je zegt: je kunt de boom in! Dan bedoelt hij dat ook letterlijk want het is vandaag Appelplukdag. Op Appelplukdag mag je bij diverse fruitteeltbedrijven appels plukken (en soms peren) of deelnemen aan één van de andere activiteiten zoals proeverijen of wandelen door de boomgaard. Overzicht van de fruittelers die meedoen vind je hier.

Nationale Wijnweek

Ben je een echte wijnliefhebber dan zit je dit weekend goed want het zijn de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden. Door heel Nederland openen wijnboeren de deuren van hun tuinen en gaarden en kun je de wijn van de wijngaard (gratis) proeven en vaak deelnemen aan andere activiteiten. Klik hier als je wilt weten of er bij jou in de buurt een wijnboer de deuren opengooit.

Eerste Europese Dag van de Paddenstoel

Het twintig jaar oude Duitse tijdschrift Der Tintling (De inktzwam) heeft 24 september uitgeroepen tot de eerste Europese Dag van de Paddenstoel. Dit is een tijdschrift voor (amateur)mycologen oftewel onderzoekers van schimmels. Dit initiatief wordt door velen omarmd, meer dan 200 activiteiten in zes Europese landen!
En één van die landen is ons Nederland. De Nederlandse activiteiten staan vermeld op deze website.

Werelddovendag

Het Tropenmuseum gaat op Werelddovendag 2016 voor de eerste keer rondleidingen verzorgen in Gebarentaal. Dit in het verlengde van het project ‘Musea in gebaren’. Samen met nog acht andere musea in Amsterdam is het Tropenmuseum nu ook toegankelijk in gebarentaal. Voor activiteiten in België, klik hier.

Internationale Dag van het Konijn

Voordat je besluit om een konijn te houden als huisdier bedenk dat het groepsdieren zijn en het beste is om ze met z’n tweeën of meer te houden. Wil je een blij en gelukkig konijn dan zorg je voor een maatje en een groot hok. Juist daar draait het om op Dag van het Konijn; welzijn, bescherming en verzorging van tamme en wilde konijnen.

Alle deelnemers aan de Zuiderzee Klassieker weten waar ze voor fietsen, zoveel mogelijk geld ophalen voor darm(kanker)onderzoek.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.