afbeelding versterkt dag van de vlaai

25 oktober – Dag van de Vlaai | Dag van de Kleine Mensen | Europese Dag van de Maatschappelijke Rechtvaardigheid | Europese Historische Theaterdag | Internationale dag van de Kunstenaar | Punk for a Day Day | Wereld Pasta Dag | Wereld Pizzabakkers Dag | Wereld Opera Dagen | Wereld Spina Bifida en Hydrocefalus Dag | Lijsters- en Bessentelling

Dag van de Vlaai

Wat je over Maastricht en de vlaai (in ’t Maastrichts “vlaoj”) moet weten is dat de Maastrichtenaar zijn vlaai in 6 tot 8 stukken snijdt. En dat je 2 á 3 stukken vlaai op een verjaardag krijgt. Dit in tegenstelling tot de zuinige Hollander die er 14 stukken probeert uit te halen en maar 1 keer uitdeelt. Wat ook echt bij Limburg hoort is dat van oudsher tijdens een uitvaart zwarte pruimenvlaai (in ’t Maastrichts “proemevlaoj”) gegeten wordt. Zwart is namelijk de kleur van de rouw. Voetnoot: iedereen die niet in Limburg woont is per definitie een Hollander.

Jaren geleden heb ik deze traditie aan den lijve ondervonden. Na afloop van de uitvaart kwamen we samen in een restaurant waar ik aanschoof aan een traditionele Limburgse koffietafel. Wat ik toen niet wist is dat als afsluiting van de koffietafel er minimaal 1 stuk vlaai wordt gegeten. Tegenwoordig kun je ook andere soorten vlaai eten tijdens een uitvaart dan alleen pruimenvlaai.

Welke vlaai past bij jou?

Ga je vandaag toevallig winkelen in Maastricht dan bof je. Maastrichtse ondernemers trakteren op Dag van de Vlaai het winkelend publiek op een overheerlijk stuk vlaai. Maar komt de beste vlaaibakker wel uit Maastricht? Nee, in 2021 komt de beste vlaaibakker van Limburg uit Roermond (bakkerij Loven). Maar desalniettemin zal het stukje vlaai echt wel smaken. Dag van de Vlaai introduceert dit jaar voor het eerst de vlaaifilter op Instagram. Daarmee laat je het lot bepalen welke vlaai het beste bij jou past.

Dag van de Kleine Mensen

Wereldwijd worden mensen met dwerggroei nog steeds geconfronteerd met sociale en fysieke uitdagingen die keuzes en kansen in de weg staan. Op Dwarfism Awareness Day staat het delen van kennis over dwerggroei en de uitdagingen waarmee zij te maken hebben centraal. Maar het belangrijkste: wat is nodig om kleine mensen zelf te laten bepalen wat ze willen. Waarom is gekozen voor 25 oktober voor de Dag van de Kleine Mensen? Omdat de datum 25 oktober de verjaardag was van Billy Barty, een Amerikaanse acteur die dwerggroei had. Hij was de oprichter van Little People of America (1957). Dit is een organisatie die zowel mensen met dwerggroei ondersteunt als zorgdraagt voor meer begrip voor dwerggroei.

Punk for a Day Day

Als ik denk aan Punk dan denk ik aan de jaren ’70/’80 en aan Iggy Pop. Dan denk ik aan hanenkammen, piercings, leren jacks, veiligheidsspelden, je afzetten tegen de gevestigde orde en natuurlijk de kraakbeweging. Deze dag grijpt terug naar dat tijdperk en is meteen een vrijbrief om je oude “punk-kleren” af te stoffen want Punk for a Day is het vieren van de ideologie waar de punkscene voorstond, in de juiste outfit natuurlijk.

De dagen draaien door! Nog 9 (inter-, Europese-) “dagen van”.

Deel dit bericht