25 november – Internationale dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Ontstaan Internationale dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Op 25 november 1960 werden op bevel van de toenmalige dictator Rafael Leónidas Trujillo van de Domicaanse Republiek de drie zussen Patria, Minerva en Antonia Mirabal vermoord vanwege het verzet dat zij pleegden tegen de onderdrukking en martelpraktijken van de dictatuur.

In 1981 hebben vrouwenactivisten deze dag gekenmerkt als dé dag tegen geweld en op 17 december 1999 heeft de VN deze dag bij resolutie aangenomen als de Internationale dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen.

Geweld tegen vrouwen is niet alleen slaan!

Bij geweld tegen vrouwen is het eerste wat bij me opkomt huiselijk geweld maar het is helaas meer omvattend. Andere vormen: vrouwenbesnijdenis, andere vormen van verminking, dwangvoeding, vroeg huwelijk en vroege zwangerschap, praktijken die geboorteregeling beperken, voorkeur voor mannelijke kinderen, stalking, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, gedwongen prostitutie en handel in vrouwen, seksegericht geweld, zoals het dwingen tot pornografie, tot het dragen van bepaalde kleding en opsluiting in huis en niet te vergeten eerwraak.

White Ribbon

White Ribbon is ’s werelds grootste organisatie die mannen en jongens oproept om het geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. White Ribbon zet zich in voor gendergelijkheid, geweldloze relaties en willen mannen leren dat echte mannelijkheid betekent dat je pas een echte man bent als je GEEN geweld tegen vrouwen en/of meisjes gebruikt.

Sinds de oprichting in 1991 vraagt White Ribbon aan mannen om vandaag een wit lint te dragen als belofte om nooit geweld tegen vrouwen en meisjes te plegen of te vergoelijken of om er over te zwijgen. Want, zo zegt de organisatie, mannen zijn het belangrijkste onderdeel van de oplossing.

White Ribbon is al in meer dan 60 lanen van de wereld actief.

16 Dagen van Activisme tegen Gendergeweld

De 16-daagse campagne om geweld tegen vrouwen te beëindigen begint vandaag en eindigt op 10 december, de Dag van de Mensenrechten. Dit jaar roept de Verenigde Naties met de UNiTE campagne je op om “JOUW buurt in het oranje te steken” en om “Oranje Activiteiten” te organiseren.
Oranje is de kleur waarmee iedereen zijn of haar steun kan betuigen aan de internationale pogingen om vrouwen en meisjes een veiligere wereld te bieden waarin ze hun volle potentieel kunnen bereiken.

De VN zegt: Doe met ons mee!

Laat tijdens deze 16 dagen ook jouw stem horen op scocial media, laat zien hoe jij en/of jouw omgeving oranje kleurt. Deel je foto’s, berichten en video’s op Facebook en Twitter. Gebruik één van de volgende hashtags #orangetheworld #endviolenceday #16days

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.