afbeelding versterkt vermiste kinderen dag

25 mei – Internationale Dag van de Vermiste Kinderen | Dag van de Stagiair | Geek Pride Day | Internationale Tapdans Dag | Wereld Schildklierdag | Wereld Handdoekendag | Werelddag van de Otter | 14e editie Weekend van de Rollende Keukens | Keidagen Lochem | Europese Week tegen Kanker | Week van Solidariteit met de Volkeren van Niet-Zelfbesturende Gebieden

Bannercover is afkomstig van de Facebookpagina van IMCD

Internationale Dag van de Vermiste Kinderen

Internationale Dag van de Vermiste Kinderen (International Missing Children’s Day) wordt jaarlijks op 25 mei gevierd. Dag van de Vermiste Kinderen is een dag die in het teken staat van vermiste kinderen, inclusief degenen die later zijn gevonden. Waarom op 25 mei? Omdat op 25 mei 1979 de 6-jarige Etan Patz verdween in New York terwijl hij naar school liep. De foto van Etan kreeg nationale en internationale media-aandacht en werd een symbool van de beweging voor vermiste kinderen. In 1983 riep president Ronald Reagan 25 mei uit tot “National Missing Children’s Day”

Je kunt in een blog van de Office of Justice Programs lezen wat de impact was van het verhaal van Etan Patz en het werk van het National Center for Missing & Exploited Children.

Wanneer werd Dag van de Vermiste Kinderen een internationale dag?

In 2001 werd 25 mei voor het eerst gevierd als International Missing Children’s Day dankzij de inspanningen van ICMEC, Missing Children Europe en de Europese Commissie. Een dag in het leven geroepen als eerbetoon aan vermiste en ontvoerde kinderen en wordt op die dag de terugkomst van zij die zijn gevonden gevierd. Het symbool voor International Missing Children’s Day is de vergeet-mij-niet-bloem.

Als onderdeel van International Missing Children’s Day promoot ICMEC sinds 2009 wereldwijd de boodschap dat kwetsbare kinderen beschermd moeten worden. Zodat zij geen slachtoffer van vermissing worden. Dat deze boodschap omarmd kun je merken aan het aantal landen dat op International Missing Children’s Day de vermiste kinderen herdenkt.

Help Bring Them Home

In samenwerking met de Australische federale politie voorziet ICMEC de lidstaten van informatie en materiaal en promoot het een speciale site, www.helpbringthemhome.org.au. Deze website hoort bij de Help Bring Them Home-campagne. Deze campagne brengt het probleem van kinderontvoering over de hele wereld onder de aandacht. En helpt ouders hoe ze hun kinderen kunnen beschermen.

Hoe gaat het in Europa?

Om ervoor te zorgen dat kinderen ook over de grens beter opgespoord konden worden werd AMBER Alert Europe in maart 2013 gelanceerd. Stichting AMBER Alert Europe helpt Europese landen bij het opzetten en/of verder verbeteren van hun nationale waarschuwingssysteem voor vermiste kinderen. Tot deze landen behoren Polen, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Italië, Slowakije, Luxemburg, Malta en Zwitserland. Malta (2017), Luxemburg (2016) en Slowakije (2015) hebben een nationaal AMBER Alert-systeem dat werd ontwikkeld door de Stichting.

Europese politienetwerk vermiste personen

Om meer vermiste personen in heel Europa te redden is er een netwerk opgericht bestaande uit politie-experts op het gebied van vermissing. Dat netwerk heet Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP). Het Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP), opgericht in 2016, is officieel erkend door de Raad van de Europese Unie en al haar lidstaten.

Tot dusver bestaat het PEN-MP uit meer dan 80 wetshandhavingsdeskundigen uit 33 landen. Het doel van het PEN-MP is om rechtshandhavingsexperts op het gebied van vermiste personen, in het bijzonder kinderen, samen te brengen. Eveneens biedt de PEN-MP specialistische ondersteuning, advies en training aan haar leden

Alle dagen/weken en weekend hebben een informatie link

Deel dit bericht