25 juni – Wereld Vitiligo Dag | Sterfdag Michael Jackson | Permanent Beta dag | Dag van de Zeevaarder | Wereld Beatles Dag

Wereld Vitiligo Dag

Elk jaar op 25 juni wordt aandacht gevraagd voor vitiligo. Maar wat is vitiligo? Wanneer je vitiligo hebt dan verliest je huid pigment waardoor melkwitte vlekken op je huid verschijnen en er kunnen zelfs witte lokken in je haar komen. In principe kun je vlekken op heel je lichaam krijgen, meestal zijn de vlekken symmetrisch. De meest voorkomende plaatsen zijn:

  • gezicht (rondom mond, neus, ogen)
  • handen en voeten
  • oksels
  • rondom geslachtsdelen en anus
  • op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën
  • als vitiligo op de behaarde huid voorkomt, kunnen ook de haren wit worden

De precieze oorzaak van vitiligo is nog niet bekend, wel komt uit wetenschappelijk onderzoek naar voren dat de meest aannemelijke theorie is dat vitiligo een auto-immuunziekte is. Door blootstelling aan de zon kunnen de vitiligo vlekken gedeeltelijk verdwijnen. Eén van de meest bekende personen die de ziekte had was Michael Jackson. Zijn sterfdag is gekozen voor Wereld Vitiligo Dag.

Sterfdag Michael Jackson

Het is vandaag negen jaar geleden dat Michael Jackson (29-08-1958 / 25-06-2009) overleed aan een overdosis van het narcosemiddel propofol. Dit medicijn werd toegediend door zijn privéarts Conrad Murray omdat Michael last had van chronische slapeloosheid. De arts werd uiteindelijk veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij zijn dood.

Permanent Beta dag

Permanent Beta dag is een dag waarop mensen kennis delen en inspiratie opdoen op het gebied van wetenschap, techniek en cultuur. Sprekers delen hun kennis en kunnen je wellicht inspireren op Permanent dag. Voor meer informatie, klik hier.

Dag van de Zeevaarder

Meestal onopgemerkt trotseren matrozen, stuurlieden en kapiteins dagelijks de oceanen om goederen te vervoeren. “De zeevarenden houden de wielen van de wereld in beweging”; aldus IMO secretaris-generaal Kitack Lim. We staan er niet elke dag bij stil maar de zeevaarders zijn onmisbaar, zonder hun inzet zou er überhaupt geen wereldhandel kunnen bestaan. De Dag van de Zeevaarder (Day of the Seafarer (DotS)) is in het leven geroepen om hen hier voor te bedanken.

Wereld Beatlesdag

Je moet niet denken dat Wereld Beatlesdag een fandag is waar je naar toe kan. We staan vandaag stil bij hoe invloedrijk zij waren. Niet alleen op muzikaal gebied maar ook hun kijk op de wereld hebben veel mensen beïnvloed. De vier heren geloofde namelijk sterk in een vreedzame wereld, gebaseerd op onder andere liefde. Tevens probeerde ze door middel van hun muziek de denkwijze van mensen te veranderen op het gebied van: modetrends, seks, kunst, expressie en het omarmen van de verbeelding.

“There’s nothing you can do that can’t be done…..All you need is love”

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.