25 juni – Dag van de Zeevaarder | Wereld Vitiligo Dag | Sterfdag Michael Jackson | Wereld Smurfen Dag | Wereld Beatlesdag

Dag van de Zeevaarder

Meestal onopgemerkt trotseren matrozen, stuurlieden en kapiteins dagelijks de oceanen om goederen te vervoeren. “De zeevarenden houden de wielen van de wereld in beweging”; aldus IMO secretaris-generaal Kitack Lim. We staan er niet elke dag bij stil maar de zeevaarders zijn onmisbaar, zonder hun inzet zou er überhaupt geen wereldhandel kunnen bestaan. De Dag van de Zeevaarder (Day of the Seafarer (DotS)) is in het leven geroepen om hen hier voor te bedanken. Het thema van 2017 is: “Seafarers Matter”.

Wereld Vitiligo Dag

Wanneer je vitiligo hebt dan verliest je huid pigment waardoor melkwitte vlekken op je huid verschijnen en er kunnen zelfs witte lokken in je haar komen. In principe kun je vlekken op heel je lichaam krijgen, meestal zijn de vlekken symmetrisch. De meest voorkomende plaatsen zijn:

  • gezicht (rondom mond, neus, ogen)
  • handen en voeten
  • oksels
  • rondom geslachtsdelen en anus
  • op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën
  • als vitiligo op de behaarde huid voorkomt, kunnen ook de haren wit worden

De precieze oorzaak van vitiligo is nog niet bekend, wel komt uit wetenschappelijk onderzoek naar voren dat de meest aannemelijke theorie is dat vitiligo een auto-immuunziekte is. Door blootstelling aan de zon kunnen de vitiligo vlekken gedeeltelijk verdwijnen. Eén van de meest bekende personen die de ziekte had was Michael Jackson.

Sterfdag Michael Jackson

Het is vandaag precies acht jaar geleden dat Michael Jackson (29-08-1958 / 25-06-2009) overleed aan een overdosis van het narcosemiddel propofol. Dit medicijn werd toegediend door zijn privéarts omdat hij last had van chronische slapeloosheid. Conrad Murray, de arts, werd uiteindelijk veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de dood van Michael Jackson. Daarom is er ook gekozen voor de datum 25 juni voor Wereld Vitiligo Dag.

Wereld Smurfen Dag

Global Smurfs Day werd gehouden op de verjaardag van Peyo. Pseudoniem van de Belgische striptekenaar, scenarioschrijver en geestelijke vader van de Smurfen (1958), Pierre Culliford.

Deze dag werd voor het eerst in 2011 gehouden om de release van de film “The Smurfs” extra aandacht te geven. Dat lukte prima! Wereldwijd gingen mensen verkleed en geschminkt als smurf de straat op.

Tijdens “Brussels Smurf Day” mochten vorig jaar nog smurfjes en smurfinnetjes van over de hele wereld zich uitleven in het Belgisch Stripmuseum. Dit jaar? De Smurfen hebben het te druk om de VN te helpen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te bereiken. Misschien volgend jaar?

Wereld Beatlesdag

Je moet niet denken dat Wereld Beatlesdag een fandag is waar je naar toe kan. We staan vandaag stil bij hoe invloedrijk zij waren. Niet alleen op muzikaal gebied maar ook hun kijk op de wereld hebben veel mensen beïnvloed. De vier heren geloofde namelijk sterk in een vreedzame wereld, gebaseerd op onder andere liefde. Tevens probeerde ze door middel van hun muziek de denkwijze van mensen te veranderen op het gebied van: modetrends, seks, kunst, expressie en het omarmen van de verbeelding.

“There’s nothing you can do that can’t be done…..All you need is love”

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.