afbeelding versterkt dag van solidariteit

25 juli – Internationale Dag van Solidariteit met Antifascistische Gevangenen | Kerstmis in Juli | Internationale Gezond en Gelukkig door Hypnose Dag | Werelddag ter Voorkoming van Verdrinking | Dag Buiten de Tijd | Rode Schoen Dag | Jacobsdag

A2Dag van Solidariteit met Antifascistische Gevangenen

De Internationale Dag van Solidariteit met Antifascistische Gevangenen zag in 2014 het licht als een Dag van Solidariteit met Jock Palfreeman. Jock Palfreeman zocht een doel om zijn 20 jaar gevangenistijd door te komen. Met de hulp van het Bulgaarse Helsinki-comité heeft hij de Bulgarian Prisoners’ Rehabilitation Association (BPRA) opgericht. Deze organisatie vraagt aandacht voor het mishandelen van de gevangenen en de corruptie binnen het Bulgaarse gevangenissysteem.

Het doel van de dag is om mensen die in de gevangenis zijn beland, puur en alleen maar omdat ze hebben gehandeld vanuit hun sociaal rechtvaardigheidsgevoel, niet te vergeten. De focus ligt op de antifascistische gevangenen in Wit-Rusland, Rusland en Zweden.

Waarom een Dag van Solidariteit met Jock Palfreeman?

Jock Palfreeman is een Australiër die sinds 2009 in Bulgarije een straf van twintig jaar uitzit omdat hij in 2007 twee Roma-mannen verdedigde die door 15 fascistische voetbalhooligans in elkaar werden geslagen. Helaas werd één van de aanvallers onder verdachte omstandigheden gedood en Jock Palfreeman werd daarvoor opgepakt. Zijn proces was verre van fair, hij kreeg te maken met een stelletje bevooroordeelde rechters die hem uiteindelijke veroordeelde voor de moord op Bulgaar Andrei Monov. Omdat de Bulgaarse autoriteiten weigerde om Jock Palfreeman over te dragen aan Australië moet hij zijn straf uitzitten in een overvolle Bulgaarse gevangenis.

Het gelukkige voor  Palfreeman is dat na het uitzitten van 11 jaar van zijn straf hij voorwaardelijk werd vrijgelaten. Maar er zijn nog honderden anderen die vastzitten omdat ze opkwamen tegen fascisme en haat.

Kerstmis in Juli

In Down Under’, de geuzennaam voor Australië, is het zomer in december en winter in juli. Met die wetenschap is het eigenlijk niet vreemd dat vandaag in Australië kerstmis wordt gevierd. Want als je er over nadenkt dan is het voor de Aussies eigenlijk net zo vreemd om in december kerstmis te vieren als voor ons dat zij kerstmis in juli vieren. Kerstmis vieren in je korte broek lijkt me dus helemaal niks aan. Kun je het je voorstellen dat je vandaag in je foute kersttrui een kalkoen naar binnen moet werken met aardappelpuree en de hele rataplan er bij? Of dat je een kerstboom moet optuigen met 30 graden (boven nul dan wel te verstaan)? Ik snap dat kerstmis in juli vieren gedoetje wel.

Waar komt het idee vandaan om op 25 juli kerstmis te vieren?

Een verklaring die ik vond was dat in juli 1980 een groep Ierse toeristen op vakantie ging in de Blue Mountains (Nieuw-Zuid-Wales, Australië). Op 25 juli was het donker en koud, net zoals in Europa in de winter. En het begon ook nog eens te sneeuwen. De Ieren kregen de kerstkriebels van het weer en ze besloten een kerstdiner te organiseren. Hotels en restaurants in de omgeving pikten dit idee op en zo is het het Yulefest, een nieuwe wintertraditie, in Australië ontstaan.

Onderstaande dagen staan ook genoteerd in de agenda:

Deel dit bericht