25 augustus 1970 – De “Jannen” verjagen de ” Dam-slapers ”

Het jaar 1970; Top-Pop verschijnt voor het eerst op de buis, in Peru worden meer dan 40.000 mensen gedood door een aardbeving, Soekarna overlijdt, Paul McCartney stapt uit de Beatles, Jimmy Hendrix overlijdt. Het jaar dat Feijenoord de Europacup 1 wint, dat de stemplicht werd afgeschaft, dat de sociaaldemocratische partij DS’70 werd opgericht en dat Pinkpop voor het eerst werd georganiseerd. Een bewogen jaar en het hoogtepunt van het jaar 1970 ligt mijn inziens toch wel in de zomer.

Hippies

Eind jaren ’60 begin ’70 staat toch wel in het teken van de Flower Power Beweging en de aanhangers van die beweging, de hippies! In die jaren stond een hippie bekend als een losbandige, seksbeluste, blowende jongere, met lange haren en baarden en gekleed in felgekleurde kleding.
Amsterdam was vanwege de talrijke coffeeshops en het drugsgedoogbeleid een geliefd verzamelpunt voor de hippies en was zelfs enige tijd de hippie-hoofdstad van Europa met de Dam en het Vondelpark als episch centrum.

Nationaal Monument op de Dam

Tijdens de zomer van 1970 kwamen honderden hippies en rugzaktoeristen van over de hele wereld naar de ‘gedoogstad’ Amsterdam om elkaar te ontmoeten. Wekenlang lagen ze op de Dam te blowen, in het openbaar te vrijen, te drinken, muziek te maken en te slapen. Maar ook hun behoefte deden ze op of rond het Nationaal Monument. Dit schoot bij een groot deel van de Nederlanders in het verkeerde keelgat en men vond dat “ons” monument werd ontheiligd.
De hippies op de Dam werden gezien als een “concentratie van opstandige lieden (langharig werkschuw tuig) die allerlei vernieuwingen willen”, en die alleen maar voor overlast zorgden. Doordat het gros van de Amsterdammers en Nederlanders helemaal klaar waren met de “ Dam-slapers ” werd de sfeer steeds grimmiger, zeker omdat er vanuit de overheid totaal niet werd ingegrepen. De beelden van de ” Dam-slapers ” gingen de hele wereld over en niemand kon begrijpen waarom er niet werd ingegrepen.

Slaapverbod

Vanwege de overlast stelde toenmalig burgemeester Ivo Samkalden een slaapverbod in voor hippies op en rondom het Nationaal Monument. Op de avond dat dit slaapverbod inging, 24 augustus, zijn vele mensen naar de Dam gekomen en het loopt uiteindelijk helemaal uit de hand. Er ontstaan hefitge rellen en plunderingen in de binnenstad waarbij 50 mensen gewond raakte.

De “Jannen” verjagen de “ Dam-slapers ”

Op 25 augustus is het nog niet rustig in de stad en 70 á 80 man van het Korps Mariniers en van de Koninklijke Marine uit Doorn en Den Helder trekken zonder toestemming naar Amsterdam om het recht in eigen hand te nemen. De “Jannen” deelden hier en daar wat rake klappen uit en in slechts  5 á 6 minuten was de Dam leeg.
Niet iedereen was blij met het optreden van de mariniers, zo moest de regering deze actie natuurlijk veroordelen maar premier De Jong gaf later toe dat hij sympathie voor de actie had. ( bron www.Wikipedia.nl ).

De hippies van toen zijn de CEO’s van nu! Behalve Armand, dat is het prototype van een diehard hippie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.