24 oktober – Nationale Boerenkooldag | Kebabdag | Pensdag | Dag van de Verenigde Naties | Wereldontwikkelingsinformatiedag | Week van de Ontwapening

Nationale Boerenkooldag

In 2015 riepen Albert Heijn en Koninklijke Verzet 24 oktober uit tot Nationale Boerenkooldag. Met deze dag wordt de oer-Hollandse groente in het zonnetje gezet en worden wij Nederlanders aangespoord om meer groente te eten. Het verhaal dat op 24 oktober 1641 ene Geertruida van Staelre ’s nachts enkele stronken boerenkool uit een Spaanse legerkamp zou hebben gestolen waardoor het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden kan naar het rijk der fabelen worden gezonden. Het is een leuk verhaaltje over het ontstaan van boerenkooldag, maar berust niet op feiten.

Oorsprong boerenkool

Bladkolen, zoals boerenkool, zouden afkomstig zijn uit Klein Azië. Het schijnt dat rond 600 voor Christus de boerenkool naar Europa is gebracht door Keltische nomaden. Pas rond 400 v. Chr. wordt in Griekenland een kroesbladige kool beschreven die later bij de Romeinen als bladkool bekend wordt. Zij noemden hem brassica oleracea sabellica en verspreidden hem over Europa. Boerenkool was een populaire groente die door de boeren in de middeleeuwen volop werd geteeld en gegeten. Dus het is geen groente wiens oorsprong in Nederland ligt.

Nationale Kebabdag

Zonder Kadir Nurman geen kebabdag! Kadir Nurman ging in 1960 op 26-jarige leeftijd als gastarbeider naar Stuttgart in West-Duitsland. Twaalf jaar later (1972) begon hij een eettentje op het station Berlin Zoologischer Garten, en verkocht daar zijn eerste dönner kebab. Als eerbetoon aan de uitvinder van de dönner kebab wordt op zijn sterfdag (24 oktober 2013) zowel in Nederland als België de Nationale Kebabdag gehouden. Ik hoef je vast niet te vertellen hoe je deze dag viert.

Wereld Pensdag

Ik moet er niet aandenken om een lapje pens op mijn bord geserveerd te krijgen. Als ik iets afschuwelijk vind is het wel pens, alleen die geur al! Laat staan dat ik uitbundig World Tripe Day ga vieren! Geloof het of niet maar er zijn mensen die het lekker vinden, de Fransozen en de Spanjaarden eten regelmatig gebakken pens alsof het een delicatesse is. Ik krijg spontaan de kriebels, geef mij maar een broodje kebab of boerenkoolstamp!

Dag van de Verenigde Naties 

Sinds 1948 wordt op 24 oktober de inwerkingtreding van het VN Handvest uit 1945 door de Verenigde Naties gevierd. Met andere woorden, we vieren op Dag van de Verenigde Naties de geboorte van de VN. Het doel van de VN is een wereld zonder oorlog en armoede. Is het gelukt? Deels, WO III is tenminste (nog) niet uitgebroken maar een wereld waarin geen oorlog of armoede is, is bij lange na nog niet bereikt. Anno 2018 zijn er wereldwijd (gewapende) conflicten, is er ongelijkheid, dodelijke onverdraagzaamheid en veiligheidsdreigingen, inclusief kernwapens. De mensheid heeft nog een lange weg te gaan, en tot op heden blijkt een wereld waarin geen oorlog of armoede is een utopie te zijn.

Wereldontwikkelingsinformatiedag 

Op Wereldontwikkelingsinformatiedag wordt aandacht geschonken aan het feit dat informatie – en communicatietechnologieën kunnen zorgen voor nieuwe oplossingen voor ontwikkelingsuitdagingen. Het kan tevens de motor zijn voor economische groei, zorgen voor wereldwijde toegang tot informatie en kennis, helpen bij armoedebestrijding en voor sociale inclusie. Al deze factoren kunnen zorgen voor een volwaardige deelname van ontwikkelingslanden aan de wereldeconomie.

Week van de Ontwapening

De Week van de Ontwapening start op dezelfde dag als Dag van de Verenigde Naties. Primaire doel van de week is publiek, en regeringen, bewust te maken van de gevaren van de wapenwedloop en de noodzaak van internationale ontwapening. Want ontwapening is, nog altijd, de sleutel tot het creëren van een vreedzame en duurzame wereld. Helaas ziet Trump dat anders. Voordat we het weten zitten we weer in een nieuwe wapenwedloop.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.