afbeelding versterkt check je wachtwoord

24 november – Nationale Check je Wachtwoorden Dag | Evolutie Dag | Internationale Carmenère Dag | Nationale Accountantsdag | Dag van de Fiscaliteit | Dag van de Afwerking

Nationale Check je Wachtwoorden Dag

De Nationale Verander je Wachtwoorden Dag heeft een naamsverandering ondergaan, 24 november heet voortaan: Nationale Check Je Wachtwoorden Dag. De website is onveranderd, namelijk wachtwoordbewust.nl. Deze site is op initiatief van Tweakers en het Openbaar Ministerie, met de partners Radar, DirectResearch en Veiliginternetten.nl, tot stand gekomen. Doel? Proberen om ons internetters ons meer bewust te maken van het gevaar van zwakke wachtwoorden. Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen onrechtmatige toegang tot je computer. Hoe sterker het wachtwoord hoe beter de beveiliging van je computer tegen hackers en schadelijke software is. Het is belangrijker om een veilig sterk en wachtwoord te hebben dan het wijzigen van je wachtwoord. Uiteindelijk geldt: hoe moeilijker je het hackers maakt om de inloggegevens te “raden” hoe groter de kans is dat je niet gehackt wordt. Wil je weten of jouw wachtwoord makkelijk te raden dan kun je op veiliginternetten.nl een wachtwoordencheck te doen.

Hoe maak ik een sterk wachtwoord? Check!

  • gebruik een wachtwoord van minimaal 12 tekens
  • stel nooit één enkel woord in als wachtwoord maar maak zinnen
  • gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden
  • neem niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam
  • gebruik tekens uit de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
  • geen Engels maar Nederlands, of een andere weinig gesproken taal zoals het Fries
  • gebruik niets dat (sterk) lijkt op iets uit een woordenboek
  • een zin KAN veiliger zijn, maar dat geldt niet voor iedere zin

Wachtwoord als Mantra

Moeite om een wachtwoord te onthouden? Gebruik een mantra als wachtwoord. Stel je voor je hebt je voorgenomen om meer water te gaan drinken, dan kun je dat gebruiken als wachtwoord: Dr1nkmeer@water!, of je wilt jezelf een veer in de kont steken: Ik^ben@geWeldig. Zo kun je voor jezelf allerlei mantra’s verzinnen, en het mooiste daarvan is….het werkt ook nog! Hatsjikidee, appelflappen!

Evolutie Dag

Charles Darwin’s boek: “On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life” werd op 24 november 1859 gepubliceerd. Een boek waarin hij zijn evolutietheorie beschrijft en waar de term “natuurlijke selectie” voor het eerst wordt gebruikt. Zijn boek verscheen in een periode dat algemeen gelooft werd dat God de wereld had geschapen. Darwin beweerde dus totaal wat anders en het bewijs dat hij daarvoor wist te verzamelen was overweldigend en zorgde voor een ware revolutie in de wetenschap.

Enkele jaren na het verschijnen van On the origin of species sprak men al van “darwinisme”. Met het darwinisme wordt de evolutietheorie van Charles Darwin bedoeld. Op Evolutie Dag wordt het verschijnen van Darwin’s bekendste boek herdacht. Toch wel iets om even bij stil te staan, ook al is zijn evolutietheorie achterhaald.

Internationale Carmenère Dag

De carmenère druif werd rond 1850 vanuit Frankrijk geëxporteerd naar Chili. De Fransen wilden deze druif kwijt omdat deze druifsoort gevoelig bleek te zijn voor ziekten zoals druifluis. De Chileense wijnboeren dachten dat ze alleen maar de Merlot druif kregen en exporteerden dan ook deze wijn als zijnde 100% Merlot wijn. Pas in de jaren ‘90 van de vorige eeuw kwam men erachter dat dit niet klopte. Aanvankelijk werd dit verzwegen door de Chilenen maar omdat het verhaal achter deze wijnen bijzonder was en dit de export ten goede zou kunnen komen werd besloten om maar open kaart te spelen. Trek op Internationale Carmenère Dag maar een lekkere fles wijn open. Salut!

Onderstaande dagen hebben een andere invulling door covid-19

Deel dit bericht