24 mei – Internationale Tiara Dag | Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening | Europese Dag van de Parken

Internationale Tiara Dag

Wanneer voelt een vrouw of man zich een echte koningin? Wanneer zij een tiara draagt! Op Internationale Tiara Dag heb je de kans om schaamteloos een tiara te dragen en je te voelen als een koningin. Want laten we eerlijk zijn, iedereen is bijzonder en verdient het om tenminste zich één dag per jaar te voelen (en behandelt te worden) als een koningin!

Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening

Tijdens de Koude Oorlog in de jaren tachtig organiseerden vrouwen zich in grote getallen om te protesteren tegen nucleaire wapens en de wapenwedloop. Vrouwen namen sowieso in de geschiedenis herhaaldelijk het voortouw bij vredesopbouw en initiatieven tot ontwapening. En dit gegeven wordt op de WPP (Women’s Peacemakers Program) Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening gevierd.

Wat is de boodschap van de dag?

De boodschap die vrouwen aan de wereld meegeven: we weigeren pertinent geweld als een oplossing voor “de uitdagingen” in de wereld. Wij zetten ons in voor een rechtvaardige en vreedzame wereld die voldoet aan menselijke behoeften, en dat zonder (zinloos) geweld te gebruiken!

Europese Dag van de Parken

De datum van 24 mei is niet willekeurig gekozen, op 24 mei 1909 werd in Zweden het eerste Nationaal Park in Europa opengesteld. Dat maakt deze datum tot een gedenkwaardige datum.

Heden ten dage telt Europa honderden Nationale Parken, welke grotendeels worden beheerd door EUROPARC Federation. Het doel van de door EUROPARC geïnitieerde Europese Dag van de Parken (EDoP) is om mensen dichter bij de natuur te brengen en bewust te maken van de natuurlijke schoonheid. Verder heeft deze dag als doel dat mensen zich bewust worden van de cruciale rol van de natuur, het wild en de landschappen in de nationale parken, natuurparken en biosfeerreservaten van Europa.

Hoeveel nationale parken heeft Nederland?

Nederland kent 20 nationale parken, waarvan twee parken op particulier initiatief en achttien parken door de rijksoverheid zijn ingesteld. Het oudste park is Nationaal Park Veluwezoom (1930) en het jongste park is Nationaal Park De Alde Feanen (2006). Meer informatie over de Nationale Parken staat op de websites van de nationale parken en op de website van het Samenwerkingsverband Nationale Parken.

Veranderend klimaat, veranderende parken

Het thema van Europese Dag van de Parken 2017 is “Changing Climate, Changing Parks”, vrij vertaald naar het Nederlands in “Veranderend klimaat, veranderende parken”.

Het klimaat verandert en deze veranderingen beïnvloeden het leven van elk wezen op aarde. De natuur staat aan meer bedreigingen bloot dan ooit. De lucht die we inademen, het water dat we drinken, het voedsel dat we oogsten, zijn allemaal afhankelijk van de kwaliteit van onze ecosystemen. Dankzij het huidige beschermingsniveau van de parken in Europa worden natuurlijke hulpbronnen en de oorspronkelijkheid van de biodiversiteit behouden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.