24 mei – Europese Dag van de Parken | Internationale Tiara Dag | Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening

Europese Dag van de Parken

De datum van 24 mei is niet willekeurig gekozen, op 24 mei 1909 werd in Zweden het eerste Nationaal Park in Europa opengesteld. Dat maakt deze datum tot een gedenkwaardige datum.
Heden ten dage telt Europa ruim 500 Nationale Parken, welke grotendeels worden beheerd door EUROPARC Federation. Het doel van de door EUROPARC geïnitieerde Europese Dag van de Parken is om mensen dichter bij de natuur te brengen en bewust te maken van de natuurlijke schoonheid. Verder heeft deze dag als doel dat mensen zich bewust worden van het belang van de beschermde gebieden.

Nederland kent 20 nationale parken, waarvan twee parken op particulier initiatief en achttien parken door de rijksoverheid zijn ingesteld. Het oudste park is Nationaal Park Veluwezoom (1930) en het jongste park is Nationaal Park De Alde Feanen (2006). Meer informatie over de Nationale Parken staat op de websites van de nationale parken en op de website van het Samenwerkingsverband Nationale Parken.

De Smaak van de Natuur

Het motto van Europese Dag van de Parken “de Smaak van de Natuur” of “Taste of Nature” sluit prima aan op het VN thema voor het jaar 2016. De Verenigde Naties hebben 2016 namelijk uitgeroepen tot het “Jaar van de Peulvruchten” ( International Year of Pulses ). Waarom? Simpel! Al honderden jaren zijn peulvruchten een essentieel onderdeel van het menselijke dieet en toch wordt hun voedingswaarde niet algemeen erkend.

Natuur, mensen en gastronomie worden in 23 landen samengebracht tijdens bijvoorbeeld gastronomische workshops, rondleidingen en nog veel meer. Klik hier voor de activiteiten. Jammer maar helaas, de meeste Nederlandse activiteiten zijn al geweest.

Internationale Tiara Dag

Wanneer voelt een vrouw zich een koningin? Wanneer zij een tiara draagt! Vandaag heb je de kans om schaamteloos een tiara te dragen en je te voelen als een koningin. Want laten we eerlijk zijn, iedere vrouw is bijzonder en verdient het om zich tenminste één dag per jaar te voelen ( en behandelt te worden ) als een koningin!

Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening

Tijdens de Koude Oorlog in de jaren tachtig organiseerden vrouwen zich in grote getallen om te protesteren tegen nucleaire wapens en de wapenwedloop. Vrouwen namen sowieso in de geschiedenis herhaaldelijk het voortouw bij vredesopbouw en initiatieven tot ontwapening. En dit gegeven wordt op de Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening gevierd.
Deze dag is dus echt wat anders dan de Internationale Vrouwendag die op 8 maart wordt gevierd. De Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening is een initiatief van WPP (Women’s Peacemakers Program).

Vrouwen als vredesactivisten.

Vrouwen staan vaak in de voorhoede (en hebben gestaan!) van initiatieven voor vrede en ontwapening maar desondanks krijgen vrouwen vaak niet de kans om deel te nemen aan officiële vredesonderhandelingen.
Uit onderzoek blijkt dat in recente vredesonderhandelingen minder dan 8 procent van de deelnemers vrouw was. Hierdoor wordt de belangrijke ervaring van vrouwen met het stichten van vrede op lokaal en internationaal niveau niet gebruikt. Een gemiste kans!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.