24 januari – Dag van de Bedreigde Advocaat | Pindakaasdag | Tuinvogeltelling | Dag van het Onderwijs | Buiklachendag | Werelddag voor (afstammend van – en) Afrikaanse Cultuur

Interntionale Dag van de Bedreigde Advocaat

Op 24 januari 1977 werd in Madrid een aanslag gepleegd op een kantoor waar arbeidsrechtadvocaten, vakbondsleden en leden van de toenmalige illegale communistische partij werkzaam waren. In totaal vielen er vijf doden en vier gewonden. Om deze gruwelijke aanslag te herdenken wordt sinds 2010 op 24 januari de Dag van de Bedreigde Advocaat gehouden. Het gaat vandaag niet om de advocaat die door hun cliënt of de wederpartij bedreigd worden. Nee, het gaat om advocaat die geïntimideerd worden door de overheid.

Als ik denk aan de Bedreigde Advocaat denk ik nationaal

In de afgelopen 10 jaar lag de focus op China, Colombia, Egypte, Honduras, Iran, de Filipijnen, Spanje / Baskenland, Turkije. Dit jaar gaat de twijfelachtige eer naar Pakistan. Maar voor mij staat dit jaar Nederland centraal. Niet omdat onze regering advocaten intimideert maar tis gewoon zo dat als ik aan de Bedreigde Advocaat denk mijn gedachte automatisch naar de in 2019 vermoorde Amsterdamse advocaat Derk Wiersum gaan. Maar ook naar de Enschedese advocaat Philippe Schol (43) die amper 2 maanden later werd neergeschoten. En aan alle bedreigde advocaten waar ik geen weet van heb.

Nationale Pindakaasdag

Wereldwijd staat 24 januari bekend als de “nationale pindakaasdag” (National Peanut Butter Day). Dan moeten de pindakaaswinkels in Nederland uiteraard pindakaasdag op gepaste wijze vieren. Nu heeft De Pindakaaswinkel de traditie opgebouwd om op onze Nationale Pindakaasdag met ludieke smeuïg acties te komen. Wat kun je verwachten? Vanmorgen is om 07.00 de online actie van start gegaan: bij iedere online bestelling 1 verrassingspot gratis (duurt t/m zondag).

Daarnaast zijn alle De Pindakaaswinkel verkooppunten vandaag een uurtje langer open én krijgt iedere klant bij aankoop van 3 potten pindakaas 1 pot naar keuze gratis. Als je toch in de winkel bent dan kun je meedoen met het aantal pinda’s in de glazen pot raden. Ben je de winnaar dan krijg je een XXL pot pindakaas. Wist je trouwens dat pinda’s geen noten zijn maar peulvruchten?

Een gave van God

Degene die de meeste aanspraak kan maken op de huidige populariteit van pindakaas is misschien wel de landbouwkundig scheikundige en botanicus George Washington Carver. Hij ontdekte maar liefst honderden toepassingen voor pinda’s en voor sojabonen, pecannoten en zoete aardappelen. Carver heeft nooit patent aangevraagd voor “zijn pindakaas” omdat hij vond dat voedingsmiddelen een gaven van God zijn.

Nationale Tuinvogeltelling

Tienduizenden mensen tellen mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Dankzij al deze vrijwilligers krijgt men een inzicht naar de aantallen, de soorten vogels en welke vogels “onze” tuinen of balkons gebruiken. Als we ieder jaar op dezelfde manier tellen, kan Vogelbescherming Nederland in de gaten houden met welke vogels het goed gaat en met welke slechter. Zo weten ze welke vogels aandacht nodig hebben.

Hoe gaat de vogeltelling in zijn werk?

Je telt op één van de drie dagen (24 t/m 26 januari) 30 minuten lang de vogels in je tuin of op je balkon. De telling geef je door vóór maandag 27 januari 12.00 uur. Dit kun je doen via de app of het telformulier. Hoe je de telling op de juiste manier doet kun je lezen op tuinvogeltelling.nl. De Tuinvogeltelling app kun je downloaden in Google Play Sore-apps of iTunes Store.

Onderstaande werelddagen worden niet vergeten:

Deel dit bericht