24 augustus – Internationale Dag tegen Intolerantie, Discriminatie en Geweld op Basis van Muzikale Voorkeur, Leefstijl en Kledingvoorkeur

Internationale Dag tegen Intolerantie, Discriminatie en…….

Op 11 augustus jongstleden was het op de kop af 11 jaar geleden dat Sophie Lancaster en haar vriend Robert Maltby in het Engelse Rossendale werden aangevallen door een tienerbende die hen extreem zwaar mishandelde. De twintigjarige Sophie overleed op 24 augustus van dat jaar aan haar verwondingen. Het motief voor deze zinloze aanval? Sophie en haar vriend waren goths. De zinloosheid van haar dood wordt op haar sterfdag herdacht met de Internationale Dag tegen Intolerantie, Discriminatie en Geweld op Basis van Muzikale Voorkeur, Leefstijl en Kledingvoorkeur. (International Day Against Intolerance, Discrimination and Violence Based on Musical Preferences, Lifestyle and Dress Code)

Wat gebeurde er met Sophie?

Terwijl ze op weg naar huis waren werden Sophie Lancaster en Robert Maltby zonder enige aanleiding in Stubbeylee Park, Bacup, Lancashire aangevallen door een groep tieners. De éénentwintigjarige Robert werd als eerste aangevallen, Sophie smeekte de jongens om te stoppen. Als reactie op haar smeekbede richtte de tienerbende zich nu volledig op haar. Toen de tieners weg liepen lagen Sophie en Robert bewusteloos en onder het bloed op de grond, ze werden voor dood achtergelaten. Ze waren zo zwaar mishandeld dat het ambulancepersoneel niet kon ontdekken wat de sekse van de slachtoffers was.

Uiteindelijk kregen 5 aanvallers gevangenisstraf opgelegd, Ryan Herbert (16 jaar) kreeg levenslang met een minimum van 15 jaar en 3 maanden. Zijn medeplichtige Brendan Harris (15 jaar) kreeg levenslang met een minimum van 18 jaar. De broers Joseph en Danny Hulme kregen 5 jaar en tien maanden en Daniel Mallett vier jaar en vier maanden. Hoe hoog of laag de straf ook is Sophie Lancaster is niet meer, alleen maar omdat ze er anders uitzag dan andere!

Stop Zinloos Geweld

Naar aanleiding van de gruwelijke moord op Sophie Lancaster wilde haar familie graag een blijvende herinnering aan deze prachtige creatieve jonge vrouw. De moeder richtte twee jaar later The Sophie Lancaster Foundation op. Deze stichting heeft de volgende doelstellingen:

  • mentaliteitsverandering
  • een blijvende erfenis aan Sophie creëren
  • de UK Hate Crime wetgeving wordt inclusief mensen uit alternatieve subculturen, andere leefstijlen en/of kledingvoorkeuren

Het belangrijkste doel van de stichting is gericht op het creëren van respect voor en begrip van subculturen in onze gemeenschappen. Hoe bereik je dat? Ten eerst door schooljeugd te onderwijzen over subculturen om zodoende meer begrip te kweken voor subculturen en hun aanhangers. De stichting helpt daarom leraren hoe zij door middel van onderwijs een meer tolerantere en ruimdenkende generatie van jonge mensen kunnen creëren.
Sylvia Lancaster, voormalig jeugdwerker en moeder van Sophie, heeft als hulpmiddel het pedagogische S.O.P.H.I.E. spel bedacht en trainingen ontwikkeld.

Als je getuige bent van zinloos geweld, wees een held en bel direct 112 en maak zoveel mogelijk herrie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.