24 april – Wereldproefdierendag | Wereldmeningitisdag | Wereld- (en Europese) Vaccinatieweek

Wereldproefdierendag

Sinds 1979 staat 24 april genoteerd als Wereldproefdierendag, een dag om te protesteren tegen het gebruik van proefdieren! Er is gekozen om Wereldproefdierendag op 24 april te houden omdat het de geboortedag is van Lord Dowding, ex-voorzitter van de NAVS en oorlogsheld die zijn leven wijdde aan het bestrijden van dierenproeven. Lady Dowding nam na zijn dood een groot deel van zijn werk over.

Alternatieven voor dierproeven

Waarom kan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen niet zonder proefdieren worden gedaan? Er zijn toch 3D-printers? Er wordt toch ook al uit menselijk materiaal cellen en weefsel gekweekt? Je kunt toch ook computerprogramma’s gebruiken voor onderzoek in plaats van honden? Waarom wil het VU dan een nieuw en groter proefdiercentrum bouwen in Amsterdam? Kosten: 10 miljoen euro! Waarom stopt het VU dat geld niet in de ontwikkeling van proefdiervrije methoden?

Breaking News!

Vandaag overhandigt Animals Rights 75.000 handtekenigen aan Tweede Kamerleden met het verzoek om meer geld beschikbaar te stellen voor dierproefvrij onderzoek. Even een hersenspinsel: Breaking News: het kabinet heeft in plaats van 1,4 miljard te stoppen in de afschaffing van de dividendbelasting gekozen om een gedeelte hiervan te besteden aan meer dierproefvrij onderzoek. Tja, het is maar een hersenspinsel…..

Wereldmeningitisdag

Het verraderlijke van virale meningitis is dat de symptomen vaak lijken op die van een (ernstige) griep: koorts, hoofdpijn, lichte nekstijfheid, overgevoeligheid voor licht, licht gedaald of normaal bewustzijn. Patiënten met virale meningitis herstellen meestal binnen 2 weken. Onthoud: niet ieder griepje is een griepje! Het is belangrijk dat je de symptomen herkent. Dat geldt zeer zeker bij een bacteriële meningitis. Een paar andere mogelijke symptomen zijn:

 • kin niet op de borst kunnen brengen
 • misselijkheid, overgeven
 • gehoorproblemen
 • visus(zicht)problemen
 • evenwichtsklachten
 • sufheid en slaperigheid
 • paarsrode vlekjes op de huid, die niet verdwijnen als je erop drukt

Bij bacteriële meningitis krijgt minimaal één op de vijf patiënten te maken met restverschijnselen zoals doofheid of hersenbeschadiging. Nogmaals: het is belangrijk dat je de symptomen herkent!

Viraal, bacterieel, schimmels, parasieten; #allmeningitismatters

De campagne richt zich op de verschillende oorzaken van meningitis en op de vaccins die kunnen helpen om ons te beschermen tegen bepaalde stammen van bacteriële en virale meningitis. Meningitis kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. De kernboodschappen van campagne 2018 zijn:

 • aan meningitis kun je binnen 24 uur overlijden
 • bacteriële meningitis kan door veel verschillende soorten bacteriën worden veroorzaakt
 • er zijn veilige en effectieve vaccins die bescherming bieden tegen de meest voorkomende oorzaken van bacteriële en virale meningitis
 • niet alle stammen van meningitis kunnen succesvol door vaccins worden bestreden dus het herkennen van de symptomen is cruciaal

Wereld- (en Europese) Vaccinatieweek: 24-30 april

Jaarlijks staat de laatste week van april in het teken van de “World Immunization Week”. Het doel is om mensen bewuster te maken van het feit dat vaccineren levens redt, en heeft ook als doel een ieder aan te moedigen om zichzelf en hun kinderen te laten vaccineren tegen dodelijke ziekten. De Europese Vaccinatieweek (European Immunization Week) is onderdeel van de Wereld Vaccinatieweek en is in het leven geroepen om in alle Europese landen de voordelen van vaccineren voor onze gezondheid meer onder de aandacht te brengen.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.