23 april – Dag van het Duitse Bier | Dag van de Engelse Taal en Spaanse Taal | Wereldboekendag | Week van de Valpreventie | Wereld Neuspeuteren dag | Wereld Laboratorium Dag | International Pixel Stained Technopeasant Day

Dag van het Duitse Bier

Laten we proosten op Dag van het Duitse Bier! Zum Wohl! Dat Duitsers van traditie houden, dat is een feit en dat ze van bier houden is ook een feit. Maar wist jij dat er in Duitsland maar liefst 5.500 verschillende bieren worden gebrouwen en allemaal nog volgens het uit 1516 stammende “Duitse Reinheidsgebod”? Het Reinheidsgebod zelf is de oudste warenwet ter wereld en bepaalt dat Duits bier alleen water, hop en graan mag bevatten. Sinds 1994 wordt deze historische dag jaarlijks herdacht door de Duitse Brouwers Bond met allerlei activiteiten.

Dag van de Engelse Taal en van de Spaanse Taal

Binnen de Verenigde Naties worden zes officiële talen gehanteerd: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans. Om de meertaligheid en de culturele diversiteit te bevorderen en om het gelijke gebruik van alle zes officiële talen binnen de gehele organisatie te promoten heeft sinds 2010 elk van deze talen ook zijn/haar eigen “dag van”. Vandaag valt de beurt aan VN Engelse Taaldag en de VN Spaanse Taaldag.

De geboorte- en tevens sterfdag van William Shakespeare (23 april 1564 – 23 april 1616) is gekozen voor de Engelse Taaldag en voor de Spaanse Taaldag geldt dat 23 april de sterfdag van Miguel de Cervantes Saavedra is (volgens de VN op 23 april 1816). Hij was de schrijver van onder meer het boek Don Quichot van La Mancha.

Wereldboekendag

In Nederland organiseert Stichting Read to Grow sinds 2002 een boekeninzameling voor mensen in ontwikkelingslanden op en rond Wereldboekendag. Tientallen Nederlandse middelbare en internationale scholen zamelen goede Engels- en Franstalige boeken in die de stichting vervolgens aan kleinschalige projecten in ontwikkelingsgebieden schenkt.

Werelddag van het Boek en de Auteursrechten

Boeken bevinden zich op een kruispunt van enkele belangrijke menselijke vrijheden, vooral de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de drukpers. Die vrijheden zijn fragiel.”, dat schrijft de huidig directeur-generaal van de UNESCO Audrey Azoulay in haar boodschap voor Werelddag van het Boek en de Auteursrechten. Klik hier voor de originele boodschap en hier voor een Nederlandse vertaling.

Week van de Valpreventie van 23 t/m 29 april

Dit jaar wordt in Vlaanderen de 7e editie van Week van de Valpreventie gehouden. Met het centrale thema “Blijf in beweging, doe het veilig!” worden ouderen aangemoedigd om zoveel mogelijk op een veilige manier te bewegen. Met “veilig” benadrukt men dat de valrisicofactoren zoals verminderd zicht, laag vitamine D-gehalte, valangst, medicatie, onveilige omgeving, onaangepast schoeisel niet uit het oog moet worden verloren.

In Nederland organiseert VeiligheidNl met diverse partners de jaarlijkse Valpreventieweek. Wanneer de week in 2018 is, is nog niet bekend.

Wat hebben we vandaag nog meer?

De regelmatige lezer van mijn blogs kent intussen het klappen van de zweep. Als het aantal op één dag te groot is beperk ik me tot een selectie waar ik wat meer aandacht aan schenk omdat anders de blog te lang wordt. Hieronder staan de andere “dagen van”. Ieder voorzien van een beknopte omschrijving en een directe link voor meer informatie over de desbetreffende dag.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.