doel afbeelding ondersteuning kraanwaterdag

23 september – Nationale Kraanwaterdag | Dag van de Gebarentaal | Dag van de Biseksualiteit | Dag tegen Seksuele Uitbuiting en Handel in Vrouwen en Kinderen | Europese Week van de Sport

Nationale Kraanwaterdag

Nationale Kraanwaterdag is een gezamenlijk initiatief van alle drinkwaterbedrijven in Nederland. Deze dag is bestemd voor basisscholen en bso’s. De belangstelling is dit jaar groot lees ik, bijna 7.000 klassen en bso-groepen hebben zich al aangemeld voor Nationale Kraanwaterdag. Tijdens de Kraanwaterdagles ontdekken leerlingen van alles over kraanwater, zoals bijvoorbeeld hoe kraanwater wordt gezuiverd, hoe je zelf slim kunt omgaan met drinkwater en ze leren dat kraanwater een duurzame en gezonde dorstlesser is dan een flesje prik van welk merk dan ook. Centraal thema 2020 is: slim omgaan met kraanwater.

Hoeveel drinkwater verbruikt de gemiddelde Nederlander?

Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. En daar mogen we blij om zijn. Het is toch doodzonde om dat drinkwater zomaar te verspillen? Waarvoor en hoeveel drinkwater verbruikt de gemiddelde Nederlander? Het antwoord: de gemiddelde Nederlander verbruikt per dag 119 liter drinkwater:

 • ongeveer 50 liter onder de douche
 • 35 liter bij het doorspoelen van het toilet
 • 15 liter voor het wassen van kleding
 • de 19 overige liter worden gebruikt voor bijvoorbeeld:
  • koken
  • afwassen
  • drinken van kraanwater
  • koffie en thee

Tips om water te besparen

Een paar tips voor de kinderen: draai de kraan altijd goed dicht, neem liever een douche dan een bad, draai tijdens het douchen de kraan dicht terwijl je je inzeept en je haren wast. laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen of handenwassen, je kunt kleren best langer dan 1 dag dragen. Wat jij als ouder met je kinderen kunt doen is bijvoorbeeld een regenwaterton in elkaar knutselen, of de tuin klimaatbestendig maken.

Internationale Dag van de Gebarentaal

Internationale Dag van de Gebarentaal is een belangrijke dag voor de dove gemeenschap en voor alle andere gebruikers van gebarentaal. Volgens de Wereldfederatie van Doven (WFD) zijn er wereldwijd ongeveer 72 miljoen doven waarvan meer dan 80% in ontwikkelingslanden wonen. Al deze miljoenen mensen gebruiken samen meer dan 300 verschillende gebarentalen. Er is ook een internationale gebarentaal, die door doven wordt gebruikt tijdens internationale vergaderingen en informeel tijdens reizen en sociale contacten. Het is zeg maar de pidgintaal onder de gebarentalen; minder complex en met een geringe woordenschat.

Irma Sluis, dé gebarentolk tijdens de Covid-19-pandemie

Nederland heeft door of dankzij de uitbraak van de Covid-19-pandemie massaal kennis gemaakt met de gebarentolken. ’s Lands lieveling is toch wel Irma Sluis, de gebarentolk die trending topic is als zij naast Rutte en de Jonge verschijnt, de vrouw die een eigen Wikipediapagina heeft, een eigen lied en last but not least de vrouw naar wie mogelijk een sluis wordt vernoemd. Haar optreden op tv heeft gezorgd voor meer animo voor de opleiding tot gebarentolk.

Welke dagen/week staan ook vandaag op de agenda?

Deel dit bericht