afbeelding versterkt openbare diensten dag

23 juni – Internationale VN Dag voor de Openbare Diensten | Wereld Typemachine Dag | Olympische Dag | Dag van Overprikkeling bij Hersenletsel | Sint Jansfeest | Dag van de Mantelzorg (BE) | Internationale Weduwendag | Wereld Klokkenluidersdag | InJazz


Internationale VN Dag voor de Openbare Diensten

Op 20 december 2002 heeft de Algemene Vergadering 23 juni aangewezen als Dag van de Openbare Diensten. Wat is het doel van de Dag? VN Dag voor de Openbare Diensten viert de waarde en bijdrage van openbare dienstverlening aan de samenleving; wijst op de rol van de openbare dienst aan het ontwikkelingsproces; erkent het werk van ambtenaren en moedigt jongeren aan om een loopbaan in de publieke sector te zoeken. Om de Dag voor de Openbare Diensten meer body te geven hebben de Verenigde Naties in 2003 het UN Public Service Awards-program (UNPSA) opgezet. Dat is in 2016 herzien zodat het aansluit op de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling. Wat wordt verstaan onder openbare diensten? Goede vraag al zeg ik het zelf. Antwoord gevonden op encyclo.nl: Te gebruiken voor instellingen die namens de overheid zorg dragen voor blijvende essentiële voorzieningen die betrekking hebben op de bescherming en handhaving van het geheel van de levens en bezittingen van inwoners in een gemeenschap

De VN Onderscheidingen voor Openbare Diensten

De UNPSA is de meest prestigieuze internationale erkenning voor uitmuntendheid in openbare dienstverlening. Creatieve prestaties en bijdragen van openbare dienstinstellingen worden beloond mits die leiden tot een effectiever en responsiever openbaar bestuur. De UN Public Service Awards promoten de rol, professionaliteit en zichtbaarheid van openbare dienstverlening. Sinds de eerste prijsuitreiking heeft de Verenigde Naties een toenemend aantal inzendingen binnengekregen.

Wereld Typemachine Dag

We staan vandaag stil bij het (Amerikaanse) patent uit 1868 voor een “verbetering van typeschrijfmachines” van de heren Christopher Latham Sholes, Carlos Glidden en Samuel Soule. Zij waren niet dé uitvinders maar wel degenen die een typemachine bedachten die wél een commercieel succes werd. Daarmee onderscheiden zij zich van de Amerikaan Charles Thurber (1803-1886). De Amerikaanse patenthouder van de schrijfmachine wiens uitvinding echter nooit in productie werd genomen.

Uiteindelijk werd het patent van de heren Sholes, Glidden en Soule overgenomen door Remington. Een bedrijf dat toen bekend stond als bedrijf dat vuurwapens en naaimachines verkocht. Ik las op invention.si.edu dat technologiehistorici de typemachine van heren Sholes, Glidden en Soule in de opvolgingslijn qua typemachine-uitvindingen op de 52e plaats zetten. Een lijn die teruggaat naar het midden van de 18e eeuw. Had geen idee dat ze al zo lang bestonden.

Olympische Dag

Sinds 1948 wordt op 23 juni Olympic Day gevierd. Een dag waar eerst maar 9 landen aan meededen is nu uitgegroeid tot een wereldwijd evenement waar meer dan 160 landen aan meedoen. Olympic Day is ontstaan als een feestdag ter ere van het ontstaan van de moderne Olympische Spelen die op 23 juni 1894 werd ingesteld. Wereldwijd nemen honderdduizenden mensen deel aan diverse educatieve en sportieve activiteiten waarbij de olympische waarden excelleren, respect en vriendschap centraal staan. Het thema van dit jaar is: blijf gezond, blijf sterk, blijf actief met de #OlympicDay workout op 23 juni.

Onderstaande dagen mogen we vandaag niet vergeten:

Deze dagen hebben een aangepaste programma vanwege COVID-19:

Deel dit bericht