afbeelding versterkt selfie dag

22 juni – Internationale Selfie Dag | Wereld Regenwoud dag | Wereld Kamelen Dag | Dag van de Chocolade Éclaire | Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag

Internationale Selfie Dag

Als je denkt dat ik me vergis en deze dag gisteren was dan vergis jij je, echt waar. Zal je uitleggen waarom het vandaag Internationale Selfie Dag is. Als je de Amerikaanse “dagen van” kalender volgt dan kun je zien dat het gisteren hun National Selfie Day was. Volgens internationalselfieday.net valt International Selfie Dag altijd de dag ná National Selfie Day. International Selfie Day is in 2019 bedacht en gelanceerd door SelfieElate. Zij zijn gespecialiseerd in de zogenaamde selfie-generatie.

Met de freemium (free & premium) mobiele app voor glocal (global & local) gebruik streeft het team ernaar om een speciale ruimte en plek voor alle selfie enthousiastelingen en influencers te creëren. Waarom? Omdat het nooit te laat is om te genieten van een selfie. Dus neem ze, deel ze en geniet ervan.

Wereldregenwouddag

Wereldregenwouddag is een bewustwordings- en tevens actiedag die door Rainforest Partnership op 22 juni 2017 voor de allereerste keer werd georganiseerd. Vaak wordt niet beseft dat regenwouden van vitaal belang zijn voor het voortbestaan van het leven op aarde. Ze voorzien ons niet alleen van zoet (drink)water , maar ze absorberen ook koolstofdioxide, stabiliseren klimaatpatronen en bieden onderdak aan de helft van ’s werelds planten- en diersoorten. En ondanks de zeer belangrijke rol die regenwouden spelen in ons voortbestaan zijn in de afgelopen 40 jaar gigantisch veel bomen gekapt. Om het wat meer inzichtelijk te maken; een gebied zo groot als Europa is tegen de grond gegaan.

Klimaatverandering door ontbossing

Er is de afgelopen 40 jaar klaarblijkelijk weinig blijven hangen over wat de effecten zijn van ontbossing op de biodiversiteit en gezondheid van onze aarde. In moordend tempo gaat de ontbossing door. Elke minuut worden er 40 voetbalvelden aan regenwouden gekapt. Dat is goed voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot en dat is meer dan van alle auto’s in de VS en China samen. Natuurlijke klimaatoplossingen zoals het beschermen en herstellen van bossen door middel van nieuwe aanplant kunnen de wereldwijde uitstoot met een derde terugdringen. Waar wachten we op?

Wereld Kamelen Dag

In 2009 werd de eerste World Camel Day georganiseerd door Dr. Raziq Kakar, een dierwetenschapper. Hij vindt dat kamelen niet de waardering en erkenning krijgen die zij verdienen. Hij gaat nog een stapje verder en stelt dat de kameel bestemd voor menselijke consumptie bij beleidsmakers totaal niet in beeld. Terwijl kameel één van de belangrijkste veestapels is voor menselijke consumptie tijdens klimatologische calamiteiten. Kamelen hebben de laagste ecologische voetafdruk en produceert een van meest de unieke voedingsmiddelen, de kamelenmelk.

Nieuwe kamelenmelkerijen ontstaan, ergo meer banen. Vanwege haar vele goede eigenschappen wordt kamelenmelk beschouwd als de natuurlijke apotheek. Het bevat 3 x zoveel vitamine c dan koemelk, vetarm en is rijk aan ijzer. Kamelenmelk bevat geen ß-lactoglobuline, het eiwit dat een grote rol speelt bij het ontstaan van koemelkallergie.

Goed, dan rest er nog 1 vraag. Waarom wordt World Camel Day gehouden op 22 juni? Antwoord: in 2009 was het op 21 juni Vaderdag. Daarom werd besloten om Wereld Kamelen Dag een dagje later te doen. En weet je? Het verschil in daglengte (lees licht lengte want een dag duurt altijd 24 uur) tussen 21 en 22 juni is slechts 2 seconden. Een kniesoor die daarover valt.

Dag van de Chocolade Eclaire

Wat is een eclaire? Een eclaire is een zacht langwerpig gebakje gemaakt van zoet soezendeeg met een zachte vulling en een chocolade- of glazuurlaagje, Vaak wordt banketbakkersroom als vulling gebruikt en soms slagroom of crema catalana (Spaans of Catalaans voor “Catalaanse room”). Wil je het speciaal maken dan kun je de room eerst nog op smaak brengen met koffie, kastanjes, fruit of rum. Maar eclairs met foie gras en vijgenjam of geitenkaas pesto, dat gaat me net weer iets te ver.

Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag

Erger jij je aan het onkruid wat kniehoog in de voortuin van de buren staat? Grijp dan tijdens de Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag je kans. Bel aan en ga lekker samen aan de slag, want het is niet alleen onwil waardoor dit ontstaat. Het kan zijn dat de buurman of buurvrouw niet weet waar te beginnen en kan de helpende hand van de buren net genoeg zijn om ze over de (onkruid wieden) drempel heen te helpen. Misschien heeft de Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag niet echt een officiële “nationale” status op de dagen van kalender bij andere. Maar het zou toch mooi zijn als deze dag landelijk wordt opgepakt. Het doel van de dag? Streven naar een sociaal, maatschappelijk en inclusieve samenleving. En dat begint klein, dat begint met samen in de tuinwerken. Ja toch? Niet dan?

Deel dit bericht