ondersteunt dag van de overprikkeling

23 juni – Dag van Overprikkeling | Sint Jansfeest | Olympische Dag | Dag van de Mantelzorg (B) | VN Dag voor de Openbare Diensten | Weduwendag | Typemachine Dag | Klokkenluidersdag

Dag van Overprikkeling

De Dag van Overprikkeling bij Hersenletsel is in het leven geroepen door hersenletsel-uitleg.nl om meer bewustwording en kennis over overprikkeling als gevolg van hersenletsel te realiseren. Het thema van editie 2020 is “Ernstige overprikkeling sluit deuren voorgoed, tenzij….”. De initiator van Dag van de Overprikkeling wil met dit thema mensen bewust maken dat er ook mensen zijn die geen profijt hebben van dat de Lock Down stapsgewijs wordt opgeheven.

Voor deze mensen (met ernstige overprikkeling door hersenletsel) zijn de deuren naar het openbare leven, terrasje, sport, clubleven, concert, altijd gesloten tenzij er hulp en aandacht komt voor dit probleem. Er is nog te weinig bekend over overprikkeling bij hersenletsel bij de mensen. Meer kennis leidt tot meer begrip en erkenning.

Mijn deur stond op een kiertje…..

Mij klinkt overprikkeling zeer bekend in de oren. Tijdens de eerste jaren van mijn ziek zijn had ik daar extreem veel last van. Lezen ging niet, computeren ging niet, in de auto rijden als bestuurder of als bijrijder ging niet, naar verjaardagen gaan of überhaupt samen zijn met veel mensen ging niet of zeer moeizaam. Het verwerken van externe prikkels was de eerste jaren bijna niet te doen en dodelijk vermoeiend. Vooral lawaai, flitsen en snel voortbewegen. Het filteren en concentreren brachten mij in de problemen. Maar gelukkig kreeg ik door de jaren heen er steeds meer grip op, ik ging er aanwennen. Helaas zijn er genoeg mensen die in een sociaal isolement belanden doordat ze door deze overprikkeling niet of niet meer volledig deel kunnen nemen aan het gezins-, werk- en sociale leven.

Sint Jansfeest

Het Sint Jansfeest begint altijd na de zonsondergang van de 23e juni, de vooravond van de christelijke feestdag Sint Jansdag. Op Sint Jansdag wordt de geboorte van de Heilige Johannes de Doper gevierd. Hij wordt gezien als voorloper van Christus en wordt beschouwd als één van de grootste heilige van de Kerk. Hij was de profeet die de komst van een messias aankondigde. In het evangelie volgens Lucas (Lc 1:26–37, 56-57) staat geschreven, dat Johannes zes maanden voor Jezus was geboren. Dat is de reden dat Sint Jansdag op 24 juni wordt gevierd. Er zijn allerlei spreuken en rijmpjes over Sint Jan geschreven. Mijn favoriete rijmpje als friet liefhebber is deze: ‘Morgen is’t Sint-Jan,
dan eet patatten alleman.’ Zou ik daarom woensdag tot frietdag hebben omgedoopt?

Op Sint Jansavond zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, over het vuur springen en jonge paartjes die er met z’n tweeën overheen springen hopen samen een gelukkig leven te leiden. Deze gebruiken gaan terug op voor-christelijke midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende.

Onderstaande dagen staan ook gepland voor vandaag:

Deel dit bericht