23 februari – Landelijke Sterrenkijkdagen | Dag van de Diversiteit in het Jeugdwerk | Internationaal Begrip en Vrede Dag | Hondenkoekjes dag

Landelijke Sterrenkijkdagen

Het wordt genieten op de 42e Landelijke Sterrenkijkdagen (23, 24 en 25 februari), het worden heldere nachten maar ook koude nachten. Houd hier rekening mee! De blikvanger van deze landelijke dagen vind ik toch wel de vrijdag. Op vrijdag is vanaf 18.45 te zien dat de Maan Aldebaran (de helderste ster van het sterrenbeeld Stier) bedekt. In maart zal het nog eens gebeuren en daarna is het weer tot het jaar 2033 afgelopen met de pret. Ben je erg geïnteresseerd in de sterrenhemel dan is misschien de SterHemel-app (android) of Mijn Hemel-app (itunes) iets voor je. Oh ja, noteer maar vast in je agenda: volgend jaar zijn de Sterrenkijkdagen op 15, 16, 17 maart.

Mocht het weer op de Sterrenkijkdagen nu niet mee werken dan is er een alternatief aanvullend programma met lezingen, dia’s, informatie over sterrenkunde als hobby en rondleidingen. Kortom het blijft de moeite waard om even binnen te wippen bij een sterrenwacht bij je in de buurt. Klik hier voor een overzicht van wie er wanneer mee doet.

Dag van de Diversiteit in het Jeugdwerk

​Het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseert in het Vlaams Parlement de eerste “Dag van de diversiteit in het jeugdwerk”. De minister van Jeugd heeft een gloednieuw Masterplan Diversiteit ontwikkelt. Een plan waarin het jeugdwerkaanbod meer wordt afgestemd op de noden van alle kinderen en jongeren in Vlaanderen en dat tevens volop kansen geeft voor ontmoeting en sociale integratie. Daartoe behoren ook kinderen en jongeren met een beperking of uit een maatschappelijk kwetsbare situatie. Kortom, jeugdwerkaanbod voor álle kinderen en jongeren.

Internationaal Begrip en Vrede Dag

Sinds 1983 wordt binnen de Rotary op 23 februari de World Peace and Understanding Day gevierd. Een speciale datum omdat op 23 februari 1905 de jonge advocaat Paul Harris drie van zijn vrienden (een kleermaker, een kolenhandelaar en een mijningenieur) uitnodigde voor een bijeenkomst. Dat samenzijn wordt gezien als dé dag dat de Rotaryclub officieel werd opgericht.

De naam “Rotary” werd gekozen tijdens één van de eerste vergaderingen, de verklaring voor de naam is eigenlijk vrij simpel; de leden kwamen bij toerbeurt (“roterend”) bij elkaar. Het doel van de Rotaryclub ging toen meer om vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui. De club verwierf snel bekendheid en kreeg veel nieuwe leden.

Internationale Hondenkoekjes dag

Houd je vast, het is vandaag de Internationale Hondenkoekjes dag (International Dog Biscuit Appreciation Day). Wie deze dag bedacht heeft valt niet te achterhalen, misschien had Cruella De Vil een goede dag? 😉

De eerste hondenkoekjes werden rond 1860 bedacht door de Amerikaanse ondernemer James Spratt. Hij kwam op het idee nadat hij in Liverpool (Engeland) hongerige zwerfhonden zag vechten om etensresten en oude scheepsbeschuit. De eerste Spratts koekjes (Meat Fibrine Dog Cake) werden geproduceerd in Londen. Het waren een soort cake achtige biscuits gemaakt van vlees, granen en groenten dat ook geschikt was als primaire hondenvoeding. Tegenwoordig worden hondenkoekjes meer gebruikt als beloning of om de tanden schoon te houden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.