22 februari – Europese Dag van het Slachtoffer | Wereld Denkdag | Wereld Encefalitis Dag

Europese Dag van het Slachtoffer

Elk jaar worden er ruim 75 miljoen mensen slachtoffer van misdaad. Dit varieert van huiselijk geweld, seksueel misbruik tot kinderontvoering. In 1993 ondertekenden de leden van het European Forum for Victim Services (nu: Victim Support Europe) de Verklaring van de Rechten van het Slachtoffer. Sindsdien vieren we elk jaar op 22 februari de Europese Dag van het Slachtoffer. Slachtofferhulp Nederland organiseert vandaag voor Dag van het Slachtoffer ontbijtsessies door het hele land. Het thema is: Helpt u vandaag mee om de slachtoffers van morgen vooruit te helpen?

Het Europees Forum bestaat sinds 1990 en brengt erkende hulpdiensten uit verschillende Europese landen samen. Zij proberen op Europees niveau invloed te hebben op het slachtofferbeleid en strijden samen voor de rechten van slachtoffers. In de Europese Unie hebben alle slachtoffers (en nabestaanden) van misdrijven en verkeersongevallen een aantal basisrechten ongeacht hun nationaliteit of het land waar het misdrijf plaatsvond. De politie, Slachtofferhulp Nederland, gemeenten, Veilig Thuis en de GGD vervullen hierin een belangrijke rol.

Wereld Denkdag

World Thinking Day wordt sinds 1926 gevierd en is een dag die gaat over de internationale vriendschap tussen de miljoenen meisjesgidsen en meisjesscouts uit 150 landen. Als meisjesscout (girls scouts en girls guides) maak je deel uit van een wereldwijde zusterschap bestaande uit, zoals je wellicht al dacht, alleen maar meisjes.Deze dag gaat verder om de belangenbehartiging en fondsenwerving voor de 10 miljoen meisjesscouts. De datum 22 februari is niet willekeurig gekozen, deze dag is de geboortedag van Robert Baden-Powell (de oprichter van de scoutingbeweging) en toevalligerwijze ook de geboortedag van zijn vrouw Olave Baden-Powell. Beiden hebben veel voor de internationale scoutingbeweging betekent en het kiezen van hun geboortedag is dan ook een eerbetoon aan hen beiden.

Elk jaar heeft Wereld Denkdag een andere thema, dit jaar is dat “Impact”. Alles wat de meisjesscouts leren heeft invloed op hun leven en op dat van hun omgeving. Het thema van dit jaar gaat over de impact die positieve veranderingen brengen. De viering van Wereld Denkdag is Nederland niet echt een dingetje, waarom niet? Geen idee!

Wereld Encefalitis Dag

Sinds 2014 staat 22 februari in de agenda als de bewustwordingsdag voor mensen die direct of indirect te maken hebben met encefalitis. The Encephalitis Society, de initiator van de World Encephalitis Day, heeft als droom dat we kunnen leven in een wereld waar encefalitis een zeldzame ziekte is en dat de betrokkenen en hun gezinnen een vroege diagnose en toegang tot de beste behandeling en ondersteuning krijgen.

Maar wat is encefalitis? Encefalitis betekent hersenontsteking. Bij nekkramp (encefalitis) is de hersenmassa zelf ontstoken en worden zenuwcellen of de witte stof van de hersenen direct beschadigd. Niet te verwarren met meningitis, dat is een ontsteking van de hersenvliezen.

.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.