23 augustus – Weekend van de Romantische Muziek | Roodharigendag | Dag ter herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan | Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Stalinisme en Nazisme

Weekend van de Romantische Muziek

De 33e editie van Dag van de Romantische Muziek is omgedoopt tot Weekend van de Romantische Muziek. Dat houdt in dat het Park bij de Euromast op 23, 24 en 25 augustus in het teken staat van (klassieke) romantische muziek. Maar er valt meer te beleven in het park; er worden lezingen gehouden, er is heerlijk eten, een romantische markt, kunst en aan de kleintjes wordt ook gedacht.

Op vrijdag mogen de buurtbewoners van het park de muziek bepalen. Op zaterdag staat het park in het teken van poëzie en op zondag wordt de aandacht vooral op klassieke muziek gelegd. Traditiegetrouw worden de bezoekers uitgenodigd zich dit jaar weer romantisch te kleden.

Vrijdag 23 augustus

Het weer zal de aankomende dagen geen spelbreker zijn. Met temperaturen schommelend tussen de 25 en 30 graden is het heerlijk toeven op het picknickveld. Sowieso een avond gevuld met celliste Laetitia Gerards, de pianiste YingYing Su, de Rosenbergs en De Meezingbende kan alleen maar een mooie zomeravond worden, toch? Helemaal als je in je meest “romantische” outfit hijst en daar nog een prijs voor wint ook. J’embrasse la vie romantique!

Roodharigendag 2019

Op dezelfde dagen staan ook de Redhead Days gepland. Het grote verschil met voorgaande jaren is dat de Roodharigendag(en) nu in Tilburg worden gehouden. En houd je vast, er worden ruim 40.000 bezoekers uit meer dan 80 landen verwacht. Hiermee zijn de Redhead Days het grootste internationale festival voor roodharigen en de fans.

De Kick-off party in Poppodium 013 staat voor vandaag gepland, net zoals een stukkie fietsen in en rond Tilburg. Op zaterdag staan er allerlei activiteiten gepland. Maar het hoogtepunt van de Redhead Days ligt toch wel op de zondag wanneer alle roodharigen zich verzamelen in de Interpolistuin om samen op de foto gaan. Klik hier voor een programma overzicht.

Dag ter herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan

In de nacht van 22 op 23 augustus 1791 kwamen de slaven in Saint-Domingue (tegenwoordig Republiek Haïti en de Dominicaanse Republiek) in opstand tegen het slavenstelsel, ze wilden dat Haïti vrij en onafhankelijk zou worden. Deze slavenopstand was een keerpunt in de geschiedenis en wordt gezien als het begin van het einde van de wereldwijde slavenhandel en kolonialisme.

Het succes van deze opstand is nu nog een bron van inspiratie voor de strijd tegen alle vormen van slavernij, racisme, vooroordelen, rassendiscriminatie en sociale onrechtvaardigheid.

Het duurde nog tot 23 augustus 1807 voordat de toenmalige wereldleiders besloten om de slavenhandel af te schaffen. Nederland was één van de laatste Europese landen die de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën afschafte, dat was op 1 juli 1863. Daarom wordt in Nederland op 1 juli het Keti Koti festival gevierd ter nagedachtenis aan deze belangrijke dag.

The Slave Route Project

Of het nu onwetendheid is of doelbewust achterhouden van belangrijke historische gebeurtenissen, dat weet ik niet, maar het niet bekend zijn met alle feiten is vaak de oorzaak van het niet kunnen opbrengen van wederzijds begrip. En daarom is vijfentwintig jaar geleden door UNESCO een internationaal onderzoek- en erfgoededucatieprogramma, The Slave Route Project, opgestart om alle problemen en gevolgen van de slavenhandel en slavernij in kaart te brengen en bespreekbaar te maken.

Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Stalinisme en Nazisme

Momenteel wordt 23 augustus in diverse Europese landen officieel herdacht. Deze Europese herdenkingsdag is ook officieel erkend in Canada, Georgië en de VS, en wordt daar International Black Ribbon Day genoemd.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van massadeportaties, slavernij en uitroeiing levend te houden en om tegelijkertijd de democratie steviger te vestigen en de vrede en stabiliteit in ons werelddeel te versterken heeft het Europees parlement in april 2009 een voorstel aangenomen om 23 augustus uit te roepen tot “Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism”. Een pan-Europese dag voor het herdenken van de slachtoffers van alle totalitaire en autoritaire regimes.

Deel dit bericht