22 november – Dag van de Muzikanten | Week van de Afvalophaler | Week van Reflectie

Internationale Dag van de Muzikanten

Het doel van Dag van de Muzikanten is om muziek in al haar vormen te promoten met activiteiten zoals concerten en voorstellingen. De datum 22 november is niet voor niet gekozen: het is de sterfdag van de Heilige Cecilia, zij is de patrones van alle muzikanten en martelaar van het christendom. De viering van Dag van de Muzikanten werd voor het eerst op 22 november 1570 gevierd met een festival in de Franse stad van Evreux, Normandië.

Aha! Heilige Cecilia (Latijn: Sancta Caecilia)

Nu begrijp ik waarom zoveel koren, blaaskapellen, fanfares en andere muziekverenigingen St. Cecilia heten, dacht eerst dat het een gebrek aan fantasie was maar ze zijn allemaal vernoemd naar de Heilige Cecilia. Ze bleek ook een inspiratiebron te zijn voor vele composities, zoals Henry Purcells hymne Hail! Bright Cecilia uit 1692.

Haar feestdag wordt op 22 november gevierd in de Latijnse Kerk, oosters-katholieke Kerken, anglicaanse en oosters-orthodoxe Kerken. Zij is één van de zeven vrouwen, met uitzondering van de Heilige Maagd, die herdacht wordt in de Canon van de Mis.

Week van de Afvalophaler

Wat een mooi initiatief van onze zuiderburen: Week van de Afvalophaler. Een week waarin we de afvalophaler (vuilnisman) en containerparkwachter (milieustraat) bedanken voor hun diensten. Van 21 tot en met 25 november vraagt de campagne eveneens om respect voor de afvalophaler want uit een steekproef bij de Vlaamse afvalinzamelaars in 2014 blijkt dat elke ophaler gemiddeld één keer per dag één geval van verkeersagressie ervaart, van wild voorbijrazen tot fysiek en verbaal geweld. Dat betekent dat er dagelijks tussen 600 en 1.500 incidenten zijn. Ben benieuwd hoeveel agressie de Nederlandse vuilnismannen tegenkomen op een dag.

Week van Reflectie

De Week van reflectie is in acht jaar tijd uitgegroeid tot een breed initiatief, waaraan wordt meegewerkt wordt door verzorgings- en verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, GGZ, jeugdzorg, opleidingen Welzijn, gemeenten en iedereen die er beroepsmatig mee te maken heeft. Er worden diverse activiteiten gehouden tijdens deze week, klik hier voor een overzicht.

Maar wat is Reflectie?

Bij reflecteren houd je jezelf een spiegel voor en denk je na over de keuzes die je hebt gemaakt en waar dat toe geleid heeft. Het uiteindelijke doel: het verbeteren van je gedrag. Er zijn drie vormen van reflectie:

Bij reflecteren vel je geen oordeel of iets goed of fout is, dat is evalueren. Bij tijd en wijlen is het goed om tijd te nemen om te reflecteren. Wellicht een idee voor onze Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn. Ik zeg maar zo: je kunt er alleen maar beter van worden!

Met hart & ziel voor goede zorg

De organisatoren van Week van Reflectie roepen medewerkers in de zorg op om de collega of medewerker digitaal of tijdens het teamoverleg te complimenteren met zijn of haar inzet voor goede zorg. Je kunt zelfs een complimentenkaart downloaden, klik hier. Wat zou het trouwens mooi zijn als wij, de niet in de zorg werkende, vandaag ook de medewerkers in de zorg bedanken voor de goede zorg.

Op 22 november 1963 werd de 35e president van de Verenigde Staten, John F. Kennedy, in Dallas vermoord.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.