22 maart – Opening Keukenhof | Wereld Waterdag | Internationale Zeehondendag

Opening Keukenhof 

Onze toeristische trekpleister de bloemententoonstelling Keukenhof opent vandaag voor de negenenzestigste maal haar poorten. Ik zeg maar zo: de lente begint pas echt ls de Keukenhof haar deuren opengooit. Nu moet ik wel eerlijkheidshalve bekennen dat ik zelf nog nooit naar de Keukenhof ben geweest. Maar dit jaar zou het zo maar eens kunnen gebeuren dat ik één van die meer dan 1 miljoen bezoekers ben. 😉

Wereld Waterdag 

Wereld Waterdag staat uitgebreid stil bij de wereldwijde uitdagingen met betrekking tot drinkwater. Want wist je dat anno 2018 bijna 2 miljard mensen aangewezen zijn op drinkwaterbronnen die vervuild of besmet zijn met onder andere menselijke of dierlijke ontlasting. Hierdoor lopen ze het risico om cholera, dysenterie, tyfus, diarree en polio op te lopen. Vervuild drinkwater, slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne zijn jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 840.000 doden. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat van dat aantal dagelijks bijna 1.500 kinderen jonger dan 5 sterven.

2018 Thema: Natuur voor water

Elk jaar heeft een ander thema en het thema van dit jaar is: Nature for Water. Het thema gaat over hoe we de natuur kunnen gebruiken om de wateruitdagingen van de 21ste eeuw het hoofd te bieden. Milieuschade, samen met klimaatverandering, leidt tot wereldwijde watergerelateerde crisissen. Overstromingen, droogte en watervervuiling worden allemaal verergerd door vervuilde vegetatie, bodem, rivieren en meren. Wanneer we onze ecosystemen verwaarlozen, maken we het ons zelf moeilijker om iedereen van genoeg water te blijven voorzien. Dezelfde natuur die wij om zeep helpen biedt de oplossing voor onze wateruitdagingen. Als we nieuwe bossen aanplanten, rivieren weer verbinden met de uiterwaarden en wetlands herstellen dan wordt de waterkringloop opnieuw in evenwicht gebracht en zal de gezondheid en het levensonderhoud van de mensheid overal ter wereld verbeteren.

Internationale Zeehondendag

Met de Nederlandse vertaling wordt het in één oogopslag duidelijk met welke “dag van” we vandaag te maken hebben: zeehonden! Echter in het Engels kan het voor nogal verwarring zorgen. Het woord “seal” heeft namelijk verschillende betekenissen, zoals daar zijn: lakzegel, Navy Seal, is een Britse zanger, motorfiets, plastic afdichting.

Maar alle gekheid op een stokje de Internationale Zeehondendag is een actiedag die aandacht vraagt voor de wreedheid van de zeehondenjacht. Helaas heb ik de beelden nog op mijn netvliezen staan…zal je de verdere details besparen. Er zijn nog drie landen (Canada, Namibië en Groenland) die actief én sommige met overheidssteun op commerciële zeehondenjacht gaan. Klaarblijkelijk is het boycotten van zeehondenproducten geen reden om te stoppen voor deze landen. De reden kan niet “werkgelegenheid” zijn, want het organiseren van een zeehondensafari levert meer op voor meer mensen!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.