22 december – Nationale Inbraakpreventieweken

6e Nationale Inbraakpreventieweken

De Nationale Inbraakpreventieweken worden gehouden van 1 november tot en met 31 december en tijdens deze weken staat, zoals je al kunt raden, inbraakpreventie centraal. En dat het succes heeft wijzen de cijfers uit. Door onder andere het aantal buurtpreventieteams en WhatsApp-groepen is er een flinke daling te zien qua aantal inbraken. In bijna 350 van de 390 gemeenten daalde het aantal geregistreerde woninginbraken. Bij drie op de tien gemeenten was zelfs sprake van een halvering of een nog sterkere daling. Máár, de cijfers van vorig jaar laten toch weer een lichte stijging zien. Mijn advies: probeer eens naar je huis te kijken door de ogen van een inbreker.

Dat doet de deur dicht!

Wist jij dat bijna 90% van de achterdeuren slecht is beveiligd? Nou de inbreker weet dat echt wel! Het wordt tijd dat wij daar ook bewust van worden. Ga eens kijken bij je achterdeur. Wat valt je op? Zitten de scharnieren aan de buitenkant en heb je geen dievenklauwen? Hangt er géén lamp met of zonder sensor? Ligt de achterdeur lekker beschut door begroeiing? En er is nog nooit bij je ingebroken? Dan heb je puur mazzel gehad! Door slecht hang- en sluitwerk staan inbrekers binnen een handomdraai binnen. Dus met een veiligheidsslot met sluitkom, veiligheidsbeslag en veiligheidscilinder die allen voorzien zijn van het SKG keurmerk. Klik hier voor meer informatie over het beveiligen van de achterdeur.

Kerst en Nieuwjaar, een Walhalla voor inbrekers

Zoals elk jaar zal het inbrekersgilde overuren draaien tijdens Kerst en Nieuwjaar. Het aantal inbraken ligt rond kerst twee keer hoger dan normaal. De laatste week van het jaar is de kans op een inbraak 40% groter in vergelijking met de rest van het jaar. Dieven zijn natuurlijk ook niet gek, ze weten dat het gros van de Nederlanders op dat tijdstip niet thuis is. Vooral studenten moeten oppassen. Veel inbrekers komen uit de buurt en weten dat de meeste studenten Kerst buiten de deur vieren.

Geef inbrekers géén kans! Enkele willekeurige tips:

 • sluit ramen en deuren
 • zorg voor goed hang- en sluitwerk
 • laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
 • laat in huis lampen branden
 • laat koffiekopjes of glazen op tafel staan
 • zet de radio aan
 • leg waardevolle spullen zoals tablets en laptops uit het zicht
 • laat de opladers niet in het stopcontact zitten
 • waarschuw de buren als je weggaat
 • zet pantoffels en sloffen niet in de gang maar berg ze op
 • inbrekers houden niet van buitenverlichting met sensoren

Eerste Kerstdag is dit jaar het meest favoriete bij het inbrekersgilde. U zijt een gewaarschuwd mens!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.