22 augustus – Hartjesdag | Heideweek

Crossdressing op Hartjesdag

Maandag is het van oudsher Hartjesdag op de Zeedijk in Amsterdam. Vandaag gaan de mannen verkleed als vrouwen en de vrouwen verkleed als mannen, van heel ingetogen tot juist heel uitbundig. Je kunt het vergelijken met carnaval en de bijbehorende verkleedpartijen. 😉

Voor alle duidelijkheid, crossdressing heeft niets met seksuele voorkeur te maken. Een crossdresser draagt gewoon graag de kleren (make-up en accessoires) van de “tegenovergestelde” sekse, niets meer en niets minder!

Het ontstaan van Hartjesdag

Wanneer Hartjesdag is ontstaan weet men niet precies maar van oorsprong vierde men Hartjesdag op de derde maandag van augustus in de steden Haarlem, Bloemendaal en bepaalde delen van Amsterdam. Sommige geloven dat Hartjesdag een voortzetting is van Hertusdag, een Germaans oogstfeest. Andere denken dat Hartjesdag of Hertjesdag in de Middeleeuwen is ontstaan. Op Hertjesdag mocht het gewone volk uit de omgeving van Haarlem op herten jagen, wat normaal gesproken aan de adel was voorbehouden. Het wild wat geschoten was werd op straat gebraden en opgegeten. Al met al een gedenkwaardige dag!

Hartjesdag “Pek en Veren”

Hartjesdag(en) werd tot 1942 gevierd, daarna werd het verboden door de Duitse bezetter. In 1997 pakte de Buurtvereniging Zeedijk de viering van Hartjesdag(en) weer, niet vanuit historisch oogpunt bezien maar ze wilde de wereld laten zien hoeveel er in de buurt ten goede was veranderd.
Hartjesdag(en) is weer een echte traditie geworden, het heeft zich ontwikkeld tot een Mokums carnaval waar duizenden bezoekers op af komen. Carnaval met een twist, mannen verkleden zich met veel gezellige toeters en bellen als vrouwen en vrouwen , met dito enthousiasme, verkleden zich als mannen.

Wat is er nog meer te doen?

Van 11.00 – 14.00 is er de Buurtbrunch voor genodigden, om 13.00 is de officiële opening van Hartjesdag met een Drakendans en het Zeedijkkoor ontbreekt ook niet. Vanaf 14.00 flaneren de Hartjes en Queens over de Zeedijk om de jury te imponeren, prijsuitreiking is om 18.00 bij Café ’t Mandje. En na de prijsuitreiking gaat dan eindelijk het straatfeest los. Dit wordt genieten!

Over de Heideweek

Met jaarlijks ruim 150.000 bezoekers is de Edese Heideweek (19 t/m 27 augustus) één van de grootste evenementen van Gelderland. Heideweek is een feestweek die bol staat van de evenementen, neem vandaag bijvoorbeeld:

  • Heideweek Braderie Rozenplein
  • viswedstrijd
  • tennistoernooi voor gemengde teams
  • Heideweek bowlingtoernooi
  • Van der Werf Drive-in Filmavond met de film “The Italian Job” uit 1969

Wil je weten wat er de rest van de Heideweek te doen is? Klik hier.

Zet in je agenda: De Paarste 4-daagse van Nederland!

Deze 4-daagse begint op woensdag 24 augustus en is echt een aanrader. Je wandelt door prachtige Gelderse natuurgebieden en tegelijkertijd steun je een goed doel namelijk Stichting Heidebescherming. De routes van 10, 20, 30 en 40 kilometer gaan grotendeels over de Hoge Veluwe. Klik hier voor de starttijden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.