afbeelding versterkt dag voor moeder aarde

22 april – Internationale Dag voor Moeder Aarde | Landelijke Zaaidag | Meisjes in ICT Day | Nationale Paddenstoelendag | Dag van de Aarde | Dag van de Filantropie

Internationale Dag voor Moeder Aarde

Jullie gaan te ver. Jullie moeten veranderen. Nu! De natuur lijdt en is uit balans. Dat is wat Moeder Aarde ons probeert duidelijk te maken. Haar oceanen vullen zich met plastic en worden zuurder. Miljoenen mensen worden geconfronteerd met extreme hitte, bosbranden en overstromingen. Evenals een record brekend Atlantisch orkaanseizoen. Sinds 2020 worden we lastig gevallen met de COVID-19-pandemie. Deze pandemie houdt verband met de gezondheid van ons ecosysteem. Er is een verband tussen de vernietiging van natuurlijke ecosystemen, de handel in wilde dieren en het verschijnen en verspreiden van besmettelijke ziekten die door dieren zijn overgebracht zoals COVID-19.

Er wordt een aanslag gepleegd op Moeder Aarde

Wist je dat de planeet jaarlijks 4,7 miljoen hectare bos kwijt raakt? Om je een idee te geven hoe groot dat is: dit is een gebied groter dan Denemarken. Wist je dat naar schatting nu ongeveer een miljoen dier- en plantensoorten met uitsterven worden bedreigd?

Ecosystemen ondersteunen al het leven op aarde

Hoe gezonder onze ecosystemen zijn, hoe gezonder de planeet en haar bewoners. Het herstellen van onze beschadigde ecosystemen zal bijdragen aan het beëindigen van armoede, het bestrijden van klimaatverandering en het voorkomen van massa-uitsterven. Hulpmiddel daarvoor zal het Decennium van het Ecosysteem Herstel zijn. Dit is een initiatief om mensen bewust te maken van het belang en de urgentie van een duurzame toekomst.

Op Internationale Moeder Aarde Dag 2021 klinkt de roep van Moeder Aarde harder dan ooit.

Jullie gaan te ver. Jullie moeten veranderen. En wel nu! De jeugd heeft de toekomst wordt altijd zo mooi gezegd. Maar als wij en onze jeugd zo doorgaan vraag ik me af of er nog een toekomst is. In rap tempo worden de grootste longen van de aarde (onze oceanen) vervuild en de kleinere longen (de oerwouden) omgekapt. Op een gegeven moment houdt het op. Ga voor een circulaire en duurzame economie. Gooi je plastic flesje, je sigarettenpeuk of wat dan ook aan afval in de prullenbak of mee naar huis en gooi het daar in de kliko. Verander de wereld en begin bij jezelf.

Landelijke Zaaidag

De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden roepen op Landelijke Zaaidag particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere (groot)grondbezitters op om bloemstroken met drachtplanten aan te leggen. Zodat na de Landelijke Zaaidag een oase van bloemen voor de bijen en andere bestuivende insecten ontstaat. Al deze bloemen zorgen voor een groter en gevarieerder stuifmeelaanbod waardoor er meer voedsel is voor de bijen. Bijkomend voordeel: ze worden er nog vitaler door ook.

Zet wat vaker de bloemetjes buiten!

De Bijenstichting zet zich al jaren in voor de bescherming van bijen en dan voornamelijk wilde bijen, honingbijen en hommels. Omdat de meeste van ons te weinig weten over de link tussen bijen en ons voortbestaan wordt er natuurlijk ook veel voorlichting gegeven. Wist je dat ongeveer 1/3 van alle gewassen op aarde voor hun bestuiving afhankelijk zijn van bijen?

En wat als de bijen zouden uitsterven, wat houdt dat in voor onze wereld zoals wij die kennen? Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien. Is dat niet dé reden om je tuin of balkon op te fleuren?

De voedselbanken van The Pollinators

Om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om vandaag (gratis) biologische zaden te gaan zaaien heeft The Pollinators een grote zaaicampagne op touw gezet. Hun doel is om dit jaar 1.500 particulieren door het hele land te voorzien van een uitdeelpakket. Dat moet dan op 22 april een zaaifestijn worden dat z’n weerga niet kent. Met tienduizenden mensen tegelijk biologische bloemen voor bijen inzaaien. Klik hier om te kijken of in jouw buurt een voedselbank is om gratis biologische zaden af te halen.

Onderstaande dag is een dag voor een speciale beroepsgroep

Onderstaande dagen zijn afgelast of hebben een andere invulling gekregen:

Deel dit bericht