48e editie Wereld Hallo Dag
Wereld Hallo Dag (World Hello Day) is ontstaan als een reactie op het conflict tussen Egypte en Israël. Dat conflict werd de Yom Kippoeroorlog genoemd. Waarom was er oorlog? Op de Joodse feestdag Yom Kippoer (Grote Verzoendag) vielen Egypte en Syrië Israël aan. Dat deden ze om eerder verloren gebieden te heroveren. Syrië wilde de Golanhoogten terug en Egypte de Sinaï-regio. Deze gebieden hadden ze aan Israël verloren tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967.
Wie zijn de bedenkers van Wereld Hallo Dag?
Terugkomend op 1973; Brian McCormack en Michael McCormack waren in 1973 de intitiators van World Hello Day. Deze dag was hun reactie op de Yom Kippoer-oorlog. De gebroeders McCormack stuurden maar liefst 1.360 brieven in zeven talen naar regeringsleiders over de hele wereld om hen aan te moedigen om pratend conflicten op te lossen in plaats van de wapens te pakken. Want daar draait het om op Wereld Hallo Dag.
En weet je wat zo fijn is aan de Wereld Hallo Dag? Iedereen kan en mag deelnemen. Je vraagt je af hoe? Heel simpel, vandaag groet je minimal 10 mensen. Waarom? Allemaal voor het in stand houden van de vrede. Ik zeg hallo!
Werelddag van de Visserij
Sinds 1998 wordt ieder jaar op 21 november de Werelddag van de Visserij gevierd door vissersgemeenschappen over de hele wereld. De Werelddag van de Visserij wil buiten vieren eveneens benadrukken dat mensen voor hun levensonderhoud zwaar afhankelijk zijn van de visserij. Het behoud van de oceaan en haar mariene leven is belangrijk omdat zij voedsel geeft aan miljarden mensen en aan meer dan 50 miljoen mensen werk biedt in de visserij en visverwerkende industrie. Werelddag van de Visserij is een belangrijke instrument om ons bewust te maken dat we ons moeten concentreren op het beheersbaar houden van de visserij. Het hanteren van quota om zo te zorgen voor gezonde oceanenecosystemen.
Wereldtelevisiedag
Op Wereldtelevisiedag vieren we niet het apparaat an sich maar we vieren alles wat televisie ons heeft gebracht en brengt. Televisie is een symbool voor de communicatie en globalisering in de hedendaagse wereld. Dat ondervinden we elke dag keer op keer, voordat je het weet zit je live naar aanslagen te kijken zoals in New York of Parijs.
Televisie is niet alleen onderhoudend en informatief maar ook manipulatief. Je krijgt alleen dat te zien wat andere beslissen en dat heeft toenemende impact op je beeldvorming die op haar beurt weer invloed heeft op het vormen van je “onafhankelijke” mening. Kortom, televisie is een belangrijk instrument bij het informeren, kanaliseren en heeft invloed op de publieke opinie en de wereldpolitiek. Het medium televisie brengt de wereld in je huiskamer, met al zijn voor en nadelen.
Waarom op 21 november?
Er was ook verzet tegen de Wereld Televisiedag, 11 lidstaten onthielden zich van stemming. Als uitleg gaven de Duitsers als reden op dat er al drie soortgelijke VN dagen waren: World Press Freedom Day, World Telecommunication Day en World Development Information Day. Ze vonden dat nog zo’n dag totaal geen toegevoegde waarde had. Ondanks het verzet riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 november toch uit tot World Television Day. Waarom? Omdat op 21 november 1996 het eerste World Television Forum werd gehouden.
En dit staat ook nog op de (inter-)nationale agenda vermeld
- Internationale Dag voor de Nabestaanden van Zelfdoding
- Europese Week van de Afvalvermindering
- Voorleesweek (BE)
Onderstaande dagen hebben een andere invulling door covid-19
- Ontmoetingsdag Verder na Zelfdoding (BE) (→ afgelast)
- Dag van de Natuur (BE) (→ vandaag en morgen afgelast)