21 januari – VivaldiDag | Internationale Knuffeldag | Woman’s March

VivaldiDag

Op de website oudemuziek.nl staat de reden te lezen voor de eerste VivaldiDAg: “Na zes edities BachDag zetten we de komende jaren andere grote barokcomponisten in de kijker. Dit jaar is dat Antonio Vivaldi.” Vandaag zal in TivoliVredenburg Utrecht een minifestival worden gehouden alwaar topmusici Vivaldi’s muziek ten gehore zullen brengen. Morgen kun je in Amsterdam onder andere genieten van een Vivaldi beiaardconcert. Klik hier voor het programma overzicht voor beide dagen.

Internationale Knuffeldag

De eerste “knuffeldag” werd in 1986 gehouden op initiatief van een psychologie student genaamd Kevin Zaborney woonachtig in Michigan, USA. Tijdens zijn studie psychologie aan de Universiteit van Michigan besefte hij dat er geen speciale dag was om stil te staan bij de kracht die van een knuffel uitgaat. Het doel wat Kevin Zaborney voor ogen had is dat mensen het durven om openlijk een knuffel te geven aan bekenden of vreemdelingen. Uiteindelijk heeft iedere knuffel een helende werking voor lichaam en geest. Oh ja, wel eerst vragen of je iemand mag omhelzen voordat je wordt aangeklaagd wegens ongewenste intimiteiten. 😉

De voordelen van knuffelen/omhelzen:

  • een omhelzing maakt ons een blij! wanneer we iemand omhelzen komt het gelukshormoon (oxytocine) vrij
  • omhelzingen verlichten stress! het cortisolgehalte wordt hierdoor lager (cortisol=stresshormoon)
  • omhelzingen zijn voor baby’s net zo onontbeerlijk als water en voedsel
  • leerlingen die door een leraar op een gepaste wijze worden aangeraakt zullen eerder vrijwilligerswerk doen
  • teamspelers die elkaar omhelzen presteren beter, dat heeft Diego Maradona bewezen.
  • een omhelzing per dag houdt de dokter weg! de thymusklier wordt gestimuleerd (aanmaak witte bloedcellen)
  • een knuffelend hart is een gezond hart! (betere doorbloeding en lagere cortisolgehaltes)
  • stellen die elkaar veel knuffelen hebben een hoger oxytocinegehalte
  • met een omhelzing laat je iemand weten dat je om hem/haar geeft

Woman’s March

Gisteren heb ik al kort de Women’s March on Washington (protestmars) benoemd. Vandaag wat meer info over deze protestmars. Wat ooit begon als een protestmars in Washington DC is uitgegroeid tot een wereldwijde protestactie waarbij vrouwen, mannen en kinderen een statement maken tegen haat, intolerantie en geweld en opkomen voor wereldwijde solidariteit, voor mensenrechten in het algemeen en gelijke rechten in het bijzonder.
De verwachting is dat de opkomst vandaag bijzonder hoog zal zijn en dat er veel bekende mensen meelopen omdat het ook gezien wordt als een protestmars tegen president Donald J. Trump.

Ook protestmars in Den Haag en Amsterdam

De Amsterdamse demonstratie vertrekt om 13.00 uur voor het Rijksmuseum en eindigt rond 14.30 uur voor het Amerikaans consulaat op het Museumplein. In Den Haag vertrekt de protestmars ook om 13.00 uur, men start op het Malieveld en loopt richting de Amerikaanse ambassade en weer terug naar Malieveld.

In maar liefst 55 landen lopen vandaag miljoenen mensen mee in meer dan 600 zuster protestmarsen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.