afbeelding dient ter ondersteuning van autovrije zondag

20 september – Autovrije Zondag | Wereld Paella Dag | Dag van het Eetbare Landschap | Feest van het Waalse Gewest | Dam tot Damloop | Week van de Reflexologie | Dag van de Universitaire Sport | Haagse Internationale Open Dag

Autovrije Zondag

Op 16 september begon de Europese Mobiliteits-Week en één van de activiteiten is de autovrije (zon)dag! Mijn gedachte gaan terug naar 1973, er was in dat jaar een oliecrisis aan de gaan en één van de maatregelen was het instellen van tien autovrije zondag. Ik zie mezelf nog rolschaatsen over de snelweg, wat een feest was het voor een tienjarig meisje. Terug naar 2020, zowel in België als in Nederland vieren we vandaag de Autovrije Zondag. Door de jaren heen zijn er vaker autovrije (zon)dagen gehouden, maar een blijvertje is het on ons land niet geworden.

Welke activiteiten zijn er in Nederland op Autovrije Zondag?

De ChristenUnie en GroenLinks hebben vorig jaar nog een voorstel gedaan voor een verplichte autoloze zondag. Echter Minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW wil geen verplichte autoloze zondag instellen. Mijn inziens moet je Autovrije Zondag niet zien als verplichting, dat doen ze in België ook niet. Daar is het een feestdag met veel activiteiten. Bijkomend voordeel is een stukkie bewustwording. Ach, als de politiek zich er mee gaat bemoeien dan weet je het wel.

In België daarentegen is het wel een succes, vorig jaar organiseerden 49 steden en gemeenten in Vlaanderen een Autovrije Zondag. Dit jaar zullen er vanwege COVID-19 geen grootschalige evenementen worden georganiseerd. Desalniettemin is het aantal georganiseerde evenementen zeer groot. Klik hier voor de overzichtskaart.

Wereld Paella Dag

Vandaag staat heel Valencia in het teken van het meest gekozen Spaanse bord eten: paella. Een gerecht dat zijn oorsprong heeft in Valencia en met jaarlijks acht miljoen zoekopdrachten op internet ook het vierde belangrijkste gerecht ter wereld. Wereld Paella Dag is een dag waarop de Valenciano recepten en ingrediënten met de rest van de wereld delen. En om het internationale karakter te benadrukken wordt vandaag op Wereld Paella Dag ook voor de eerste keer een heuse World Paella Cup georganiseerd. Een internationaal kampioenschap waar internationale chefs strijden om wie de lekkerste paella maakt.

Internationale Dag van de Universitaire Sport

De Internationale Dag van de Universitaire Sport (IDUS) wordt dit jaar voor het vijfde jaar op rij gevierd. Deze dag is een idee van de International University Sports Federation (FISU) met goedkeuring van UNESCO. Ondanks de beperkingen die worden opgelegd door de COVID-19-pandemie hebben de International University Sports Federation (FISU) en haar aangesloten federaties verschillende online en offline activiteiten gepland.

Denk hierbij aan vrijetijdsactiviteiten, wedstrijden, discussieworkshops en culturele evenementen waarbij sport, lichaamsbeweging en gezond leven de hoofdrol spelen. Door één dag per jaar aan universiteiten en sport te besteden, wil FISU de aandacht vestigen op de sleutelrol die universiteiten kunnen en moeten spelen om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan.

Onderstaande week en dag ook de moeite waard om te melden

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht