20 maart – Wereld Huismussendag | Wereldtheaterdag voor Kinderen en Jongeren | Internationale Dag van Geluk | Internationale Dag van de Astrologie | Nowruz | Wereld Mondgezondheidsdag | Internationale dag van de Francofonie | Wereldverteldag | Meatout

Wereld Huismussen dag

Voor veel mensen is het waarschijnlijk de eerste vogel die ze hebben leren herkennen in hun jeugd: de huismus. Helaas behoort onze huismus tot één van de verdwijnende soorten. Daarom kom je het vogeltje ook niet meer zoveel tegen. Dat is de reden om de Wereld Huismussendag te organiseren. Huismussendag is een dag waarop vogelliefhebbers samen komen om stadsvogels te spotten en de schoonheid van de huismus en andere vogels te waarderen. Waar ligt het nu aan dat de huismus langzaam aan het verdwijnen is?

Er is niet een enkele duidelijke reden aan te wijzen voor de grote daling van het aantal huismussen. Meerdere factoren spelen een rol; groei van steden en veranderingen in de landbouw, minder hagen, er liggen geen voedzame paardenvijgen meer op straat, hondendrollen moeten worden opgeruimd, gebrek aan nestgelegenheid door woningisolatie (Bouwbesluit 2003)

Maak je tuin/balkon huismusvriendelijk op Wereld Huismussendag! Denk hierbij aan de 4 V’s: Voortplanting. Variatie. Veiligheid. Voedsel.

Wereldtheaterdag voor Kinderen en Jongeren

Wereldtheaterdag voor Kinderen en Jongeren is een dag die weinig bekendheid geniet in Nederland. Onterecht vind ik, want voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren is het belangrijk. Het verrijkt hen, de creativiteit wordt gestimuleerd door wat ze zien en horen, en het geeft hen een ruimere blik. Jonge kinderen kunnen niet zelfstandig naar het theater gdaarom volwassenen op om kinderen en jongeren mee te nemen naar het theater. Ze zeggen letterlijk: #takeachildtothetheatre.

Internationale Dag van Geluk

De Verenigde Naties hebben in 2013 de Internationale Dag van het Geluk in het leven geroepen om te benadrukken hoe belangrijk het is dat alle mensen “geluk” hebben in het leven.

In 2015 lanceerde de VN 17 Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen) die tot doel hebben het stoppen van armoede, ongelijkheid te verminderen en de bescherming van onze planeet. De doelstellingen zijn er opgericht om alle mensen en onze planeet te beschermen zodat we uiteindelijk allemaal kunnen genieten van een stukkie geluk en welzijn. Dat is waar de Internationale Dag van Geluk over gaat.

#SmallSmurfsBigGoals

De VN lanceert dit jaar op de International Day of Happiness een campagne waaraan de smurfen meedoen. Met hun tomeloze energie en een positieve houding zijn de smurfen de beste keuze om ook kinderen te bereiken op de Internationale Dag van het Geluk. De smurfen leggen op hun eigenwijze uit wat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn.

Wat hebben we nog meer vandaag?

Door het grote aantal “dagen van” op 20 maart kan ik niet bij elke topic stilstaan. Hieronder staan de andere “dagen van” met een korte omschrijving. Voor meer informatie klik op de links.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.