20 juni – Poetsvrouwendag | Wereldvluchtelingendag | Wereld Productiviteitsdag

Poetsvrouwendag

Poetsvrouwendag: een dag waarop elke poetshulp (m/v) erkenning en waardering verdient. Vaak wordt er niet stilgestaan bij al het werk wat een poetsvrouw of -man verzet. Men trekt de deur achter zich dicht en komt de volgende dag weer op een schoongemaakte werkplek, net zo makkelijk. Of denk op Poetsvrouwendag even aan de poetshulp die thuis bij je aan de gang “mag”. Ik geef ze het te doen, want in sommige woningen lijkt het wel of er een bom ontploft is en dan mag de hulp eerst alle zooi opruimen voordat ze aan de slag kan. En o wee als het huis niet aan kant is, dan zijn de rapen gaar. Maar goed, zeg op Poetsvrouwendag eens dankjewel en zet dat kracht bij met een kleine attentie. Niet omdat het moet, maar omdat de poetshulp het verdient!

Wereldvluchtelingendag

Op Wereldvluchtelingendag staan we stil bij de kracht, de moed en het doorzettingsvermogen van miljoenen vluchtelingen. Het is niet niks om huis en haard, al dan niet gedwongen, achter te laten. Hopelijk laat World Refugee Day ons nadenken over het feit dat niet iedere vluchteling per definitie een (geradicaliseerde) moslim is zoals sommige politici ons willen laten geloven. Je kunt een vluchteling ook beschouwen als een toegevoegde waarde in plaats van een last.

Samen een bakkie doen

Je moet niet raar staan te kijken als je vandaag in Den Haag, Arnhem, Tilburg, Breda, Eindhoven, Den Bosch of Heerlen door een vluchteling een kopje koffie krijgt aangeboden. Het samen een “bakkie doen” is het originele Wereldvluchtelingendag initiatief van VluchtelingenWerk Nederland. In eerder genoemde steden lopen vandaag vluchtelingen met koffietanks op de rug rond en zij tappen een bakkie koffie voor voorbijgangers en politici om met hen ongedwongen in gesprek te komen.

Wereld Productiviteitsdag

Wereld Productiviteitsdag (World Productivity Day) is een mooi moment om eens stil te staan hoe productief je bent. Wat hoeveel uur van de 8 die je op je werk bent ben je echt bezig voor de baas? In de afgelopen 15 jaar is de arbeidsproductiviteit in Nederland toegenomen. We doen het goed, onze arbeidsproductiviteit ligt zelfs het boven Europees gemiddelde (+ 18%). Dat blijkt tenminste uit een rapport van ABN AMRO.

Hoe word ik productiever?

Waardoor behoren we bij de meest competitieve landen ter wereld? Door innovatie en door de efficiënte en effectieve manier van werken. Maar hoe productief ben jij eigenlijk? Ben jij zo’n type dat op het einde van de dag het allemaal net niet af heeft? Je bent niet de enige hoor, er lopen kuddes mensen rond die hetzelfde hebben. Er zijn veel manieren waarop je productiever kan worden. Hieronder staat wat bij mij goed werkt.

  • maak aan het begin van je dag een haalbare to do list
  • priorteer je taken
  • beperk je tot één opdracht per keer (wordt geen chaoot!) en maak deze af in een afgebakende tijdsperiode
  • neem om de 25 minuten even 5 minuten pauze
  • zet je telefoon uit en lees tussendoor géén e-mails
  • ruim je werkplek op aan het einde van de dag
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.